Lyckad satsning på lovaktiviteter för barn och unga

Publicerad:

Årets höstlovsprogram är klart, med massa saker att göra oavsett om du vill sporta, läsa eller pyssla. Samtidigt visar en färsk utvärdering att årets sommarlovssatsning ledde till rekord. Både deltagande barn och ungdomar och arrangörer är nöjda.

Sommarlovskul 2021 med handbolls- och beachvolleybollplan på Stortorget.

Fotograf: Maria Tigerschiöld

För höstlovslediga barn och ungdomar finns det flera aktiviteter att välja mellan under hela vecka 44. Kommunen arrangerar Höstlovskul tillsammans med lokala ungdomsföreningar och bjuder bland annat in till Albäck, badhuset, biblioteket, fritidsgårdar, föreningar, Museet, Söderslättshallen och Trelleborgen.

Tänk på att de flesta av aktiviteterna kräver föranmälan.

Rekord för sommarsatsningen

Parallellt med planeringen inför höstlovet har satsningen på sommarlovsaktiviteter utvärderats. Resultatet visar att över 16 000 deltagartillfällen registrerades – vilket är rekord. Aktiviteterna uppskattades speciellt av de barnfamiljer och ungdomar som inte hade möjlighet att resa någonstans under sommaren 2021.

Via statliga bidrag satsade Trelleborgs kommun i år 700 000 kronor på smittsäkra och avgiftsfria lovaktiviteter för barn och unga mellan 6 och 15 år. Vid årets stora satsning SommarHÄNG i Stadsparken och på Stortorget registrerades fler än 13 000 deltagartillfällen. Här ordnades bland annat beachvolleyboll- och handbollsspel, bokhörna, målning, cirkus, lekar och föreningsaktiviteter.

På Trelleborgen registrerades 1 400 deltagare. Vidare noterades 1 600 deltagartillfällen på föreningsaktiviteter, drumbeat, fotboll, hoppborgar, gymnastik, rugby, padel, simskola, thaiboxning, teater och vattenverkstad.

Dessutom innebar sommarlovsaktiviteterna att totalt 59 ungdomar fick möjlighet att sommarjobba vid någon av aktiviteterna.

Hög betyg i enkät

Via en enkät har barn och unga lämnat synpunkter på årets sommarlovsaktiviteter, och önskemål inför nästa år. Deltagarna gav ett snittbetyg på 4,79 stjärnor av 5 möjliga.

Även medverkande föreningar har fått vara med och utvärdera. Flera av dem vittnar om att man nådde ut till nya potentiella deltagare genom sommarlovsaktiviteterna. ”Ett unikt minne för alla barn oavsett socioekonomiska förutsättningar och funktionsvariationer”, skrev en av medarrangörerna.

Lovaktiviteterna genomförs i linje med kommunens övergripande inriktningsmål om att arbeta för barn och ungas uppväxtmöjligheter. Bland annat ska kultur- och fritidsförvaltningen stödja och samverka med föreningar så att fler flickor och pojkar blir aktiva i föreningslivet. Genom olika aktiviteter ska förvaltningen verka för att andelen flickor och pojkar som har en aktiv fritid ska öka.