Ljunggrenska villan i Trelleborg rivs

Publicerad:

Nu rivs Ljunggrenska villan vid Hälsohuset på Trelleborgs lasarettsområde. Rivningen kommer att ge en bättre utemiljö för barnen på intilliggande Liljeskolan, och möter även behoven av en ny miljöstation i området. Arbetet beräknas vara avslutat under vecka 37.

Ljunggrenska villan, även kallad Gula villan, på lasarettsområdet i Trelleborg rivs efter sanering.

Fotograf: Fredrik Sörling

Trelleborgs kommun förvärvade Ljunggrenska villan, även kallad Gula villan, 1999. Fastigheten bedömdes redan då vara i rivningsskick och i behov av sanering. I samband med att kommunen byggde Hälsohuset lyftes frågan om att genomföra den planerade rivningen i kommunstyrelsen i oktober förra året. Efter återremittering till tekniska servicenämnden för bland annat komplettering och kostnadsgranskning togs ärendet upp i kommunfullmäktige 31 maj i år.

Byggmaterial för återbruk

– Kommunfullmäktige tog beslut om rivning av Ljunggrenska villan i våras och nu är rivningsarbetet igång, säger kommunens fastighetschef Fredrik Sörling. Byggnaden har tidigare besiktigats för att ge oss en tydlig bild av saneringsbehoven och för att vi ville identifiera eventuellt återbrukbart byggnadsmaterial.

Saneringsarbetet inleddes för två veckor sedan. Därefter har kommunen uppdragit åt ett återvinningsföretag att demontera dörrar och fönsterbänkar i sten för försäljning som begagnat byggmaterial.

Kan ge plats åt miljöstation

Ljunggrenska villan är belägen på Frans Malmrosgatan 26, i norra delen av lasarettsområdet. Fastigheten med beteckningen Lasarettet 14 ligger mellan Liljeskolans F-3-del och nya Hälsohuset som öppnade i januari 2020. Hälsohuset rymmer särskilt boende, korttids- och växelboende samt dagverksamhet för demenssjuka.

Parallellt med rivningen pågår planering kring lämplig framtida användning där bland annat en ny miljöstation finns med.

Kategorier