Länsstyrelsen ger klartecken för framtida hamninfart

Publicerad:

Länsstyrelsen har beslutat att inte överpröva detaljplanen för evakueringsväg och framtida östlig hamninfart. Efter överklagandetiden har Länsstyrelsen möjlighet att kalla in planen om någon fråga inte är löst, och upphäva kommunfullmäktiges beslut.

Den 2 maj klubbade kommunfullmäktige detaljplanen för en evakuerings- och angreppsväg samt en framtida östlig hamninfart. Under överklagandetiden lämnades drygt 50 överklaganden in – flertalet från privata fastighetsägare. Länsstyrelsen har inga synpunkter på planen, det vill säga de kommer inte överpröva kommunens beslut.

-Det var väntat att detaljplanen skulle överklagas. Vi är glada att Länsstyrelsen tycker att vi tagit fram en plan som uppfyller kraven gällande strandskydd, säkerhet, riksintresse och reglering av mark- och vattenområden med mera, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

Sedan tidigare finns ett avtal mellan Trafikverket och Trelleborgs Hamn. Avtalet handlar om vem som ska bygga och bekosta ändringarna i Trafikverkets anläggningar för att en evakueringsväg ska kunna förverkligas.

Dragningen av evakueringsvägen är ungefär densamma som en eventuell framtida hamninfart kan komma att ha.

Bakgrund

Kostnaden på cirka 35 MSEK för en östlig hamninfart tas av Trelleborgs Hamn. Vid byggnationen av en evakueringsväg flyttas Trafikverkets nuvarande upplagsyta, dvs arbetsytor och lagringsplats, längre västerut. Viss ombyggnation kommer också att göras på Trafikverkets bangård. Bland annat ska ett stickspår som används för att lossa och vända järnvägsvagnar flyttas och anpassas efter evakueringsvägens sträckning.

Evakueringsvägen är från början ett önskemål från Räddningstjänsten, för att kunna evakuera och komma in till hamnen från två håll. I hamnens nuvarande läge finns in- och utfarter från både öst och väst. När hamnen flyttas österut, finns bara en in- och utfart kvar. Vid en eventuell evakuering kan över 1200 fordon – en kö som kan bli 1,2 mil lång – snabbt behöva förflytta sig. För att säkra in- och utfarter från två håll behöver en evakueringsväg byggas i öster.

Läs mer om beslutet runt östlig hamninfart här.