Lång ärendelista på kommunstyrelsens bord

Publicerad:

Det var en fullmatad dagordning när kommunstyrelsen samlades för sammanträde i eftermiddags. 2021 års första delårsrapport, västra ringvägen och kommunal folkomröstning var några av frågorna som behandlades.

Kommunens ekonomi är fortsatt god. Det står klart efter delårsrapport 1 där kommunen redovisar en stabil och stark ekonomi. Prognosen för 2021 visar på ett resultat om 160,8 miljoner kronor, vilket överstiger det budgeterade resultatet med 85,8 miljoner. Kommunen har sedan tidigare ett finansiellt mål att visa överskott på minst 75 miljoner kronor.

Förslag på förstärkningar

I samband med delårsrapporten föreslås också ramförstärkning till kultur- och fritidsnämndens biblioteksverksamhet för att utveckla arbetet gällande barns läsvanor. Tekniska servicenämnden föreslås en engångsförstärkning innevarande år 2021 i syfte att utöka arbetet med skräp- och ogräshantering samt lagning och asfaltering av vägar och cykelleder. Dessa förslag går nu vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Västra ringvägen

Arbetet med västra ringvägen ska nu intensifieras. Kommunstyrelsen beslutade att samhällsbyggnadsförvaltningen ska börja ta fram en detaljplan för vägen, parallellt med att den också ska ingå som en del i fördjupningen av översiktsplanen. Västra ringvägen ska gå mellan E6 och väg 108. Vägen ska ha samma standard som östra ringvägen samt följa den kortaste och genaste sträckan, med hänsyn tagen till eventuella motstående intressen. Frågan avgörs slutligt av kommunfullmäktige.

Flera ärenden till kommunfullmäktige

Det var flera andra ärenden på dagordningen som också ska få slutligt avgörande i kommunfullmäktige, bland annat dessa:

  • Kommunal folkomröstning
    – Formerna för den kommunala folkomröstningen om infart till Trelleborgs hamn, som planeras att genomföras i samband med valet 2022, ska tas fram. Kommunfullmäktige ska nu ta ställning till bland annat hur frågan ska ställas samt vilka svarsalternativ som ska finnas.
  • Riktlinjer för bärande av religiösa klädesplagg
    – Ett initiativärende i socialnämnden tog upp frågan om förbud för vårdanställda i Trelleborgs kommun att bära religiösa klädesplagg. Det har nu mynnat ut i ett förslag på riktlinjer för tjänstekläder/arbetskläder/skyddskläder för Trelleborgs kommun, som fullmäktige föreslås anta.
  • Avfallstaxa
    – Teknisk servicenämnd har tagit fram förslag till ny avfallstaxa som föreslås börja gälla från och med årsskiftet. Förslaget innebär en genomsnittlig höjning med sex procent på ett helår.

Mer information

Hela ärendelistan finns på kommunens webbplats

Kategorier