Kunskapsluckor täpps till med hjälp av Kompetensfonden

Publicerad:

Två forskningsprojekt med fokus på vätgas pågår just nu med Trelleborg som testbädd. Med hjälp av medel ur Kompetensfonden arbetar de på olika sätt för att bidra med ny kunskap inom området, något som kan ge en skjuts till vätgasutvecklingen i Trelleborg.

Samuel Gren från räddningstjänsten i Trelleborg är intresserad av resultaten av Konrad Wilkens och Marcus Runegårds tester. – Det här är kunskap vi kan ha nytta av inom räddningstjänsten också, säger Samuel.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Fokus på vätgas i Kompetensfondens första projekt

I Kompetensfonden samverkar Trelleborgs kommun och Lunds universitet för att långsiktigt stärka kompetensförsörjning, livslångt lärande och innovationskraft i Trelleborg. I våras delade man för första gången ut medel ur fonden och två projekt fick dela på en miljon kronor.

– Det är två mycket intressanta projekt som konkret bidrar till kunskapshöjning inom vätgasområdet. Jag ser fram emot att ta del av resultatet av både forskningen och vår samverkan mellan kommun, högre utbildning och lokalt näringsliv, säger kommundirektör Gisela Öst.

Viktiga kunskapsluckor ska täppas till

Marcus Runefors, från avdelningen för brandteknik vid Lunds universitet, leder projektet HyDist – faktabaserade avstånd för vätgasanläggningar, och tillsammans med sina kollegor Konrad Wilkens och Javier Comacho har han befunnit sig i Trelleborg under några dagar för att utföra avancerade tester i en lokal man fått låna av räddningstjänsten.

– Vi genomför försök för att utveckla beräkningsmodeller för stigkraften hos förbränningsgasen från jetflammor och hur barriärer kan användas för att minska skyddsavstånd i vissa fall. Den före detta lagerlokalen som vi fått låna av räddningstjänsten i Trelleborgs kommun har varit perfekt för våra tester, säger Marcus.

Marcus Runefors, från avdelningen för brandteknik vid Lunds universitet, leder projektet HyDist.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Projektgruppens tester kompletterar ett arbete som Marcus tidigare genomfört kring vätgas på uppdrag av MSB. Forskningen går ut på att täppa till två viktiga kunskapsluckor: stigkrafter hos förbränningsgaser och barriärers påverkan på skyddsavstånd.

– Vätgasinstallationer kommer att behöva byggas allt närmare tätbebyggda områden i samband med den gröna omställningen. Våra resultat kan förhoppningsvis bidra med fakta för installationerna ska utföras på ett säkert sätt och samtidigt inte hindra utvecklingen, säger Marcus Runefors

Den färdiga rapporten presenteras under våren 2024 och resultatet av forskningen kommer att användas på nationell nivå när det blir en del i MSB:s stöd för verksamheter och myndigheter som söker eller handlägger tillstånd kring vätgas.

Stort behov av vätgaskompetens

I det andra projektet, Vätgas i Trelleborg – kapacitetsuppbyggnad, uppdragsutbildning och forskning, arbetar man just nu med en kartläggning av kompetensbehoven nu och framöver.

– En stor utmaning för företag som jobbar med vätgas ligger i att säkra rekrytering av personal med rätt kompetens. För att möta behovet arbetar vi med att ta fram en skräddarsydd uppdragsutbildning och skissar på relevanta examensjobb tillsammans med Trelleborgs Energi, säger Martin Andersson, studierektor för grundutbildning vid Energivetenskaper på Lunds universitet.


Kompetensfonden

Kompetensfonden är en gemensam satsning mellan Trelleborgs kommun och Lunds universitet. Syftet med fonden är att långsiktigt stärka kompetensförsörjning, livslångt lärande och innovationskraft för den geografiska platsen Trelleborgs kommun. Kompetensfonden ska stimulera samverkan mellan högre utbildning och forskning å ena sidan och lokalt näringsliv å den andra. Utlysning av medel sker årligen för forskningsprojekt och gemensamma utvecklingssatsningar.