Kontroll av avlopp ska minska översvämningsrisker

Publicerad:

Trelleborgs kommun utför för närvarande inspektioner av avloppsrör och anslutningar på ett tjugotal fastigheter i Anderslöv. Kontrollerna görs för att kunna åtgärda överbelastningar i avloppsnätet som kan uppstå genom läckor i vattenledningar eller inläckage av regnvatten eller grundvatten.

Kontrollerna av spillvattenledningar och anslutningar görs löpande i delar av kommunen där mätningar tidigare gett indikationer om höga nivåer av så kallat tillskottsvatten i ledningsnätet. Syftet är att identifiera eventuella källor av tillskottsvatten för att kunna planera för åtgärder.

Tillskottsvatten och spillvatten

Tillskottsvatten i avloppsnätet kan komma från nederbörd, grundvatten, hav eller läckage från vattenledningar. För mycket tillskottsvatten i ledningsnätet kan bland annat orsaka översvämmade källare.

Spillvatten är det förbrukade vattnet från till exempel duschar, toaletter, diskhoar, biltvättar eller industrier. Spillvatten är ett avloppsvatten som renas i avloppsreningsverk innan det släpps vidare till hav, sjöar och vattendrag.

Enligt en flödesmätning som genomfördes sommaren 2023 tillhör de östra delarna av Anderslöv de områden i kommunen som har stor andel tillskottsvatten i spillvattenledningarna. Kontrollerna som nu genomförs ska kartlägga status och funktion på ledningsnätet och utförs av kommunens entreprenör IRG Rörinspektion. Dricksvattnet kommer inte att påverkas.

Fastighetsägare informerade

Fastigheterna som kontrolleras i Anderslöv är främst belägna på Östra industriområdet söder om Landsvägen, I måndags började IRG inspektera sporthallen och andra större fastigheter med offentlig verksamhet i området. Privata fastigheter och villor får besök under vecka 16.

– Vi har informerat berörda fastighetsägare via brev och hoppas att vi tillsammans med dem ska lösa de problem som tillskottsvatten orsakar, säger Roger Andersson, enhetschef på Kretslopp och vatten som ansvarar för VA-ledningsnätet i Trelleborgs kommun. Gäller det en stor industrilokal med tillhörande asfaltsytor kan undersökningen ta några dagar. För en mindre fastighet som en villa tar det inte längre tid än någon timme. Telefonnummer och mejladress till IRG:s kontaktperson finns i brevet och det går bra att ringa IRG för att få en uppskattning om när ens fastighet står på tur. Undersökningarna görs på utsidan av fastigheterna så fastighetsägaren behöver inte vara hemma vid besöket.

Åtgärder planeras norr om sporthallen

Inspektioner av avloppsnätet har sedan tidigare genomförts i villaområdet norr om sporthallen i Anderslöv och mer detaljerade undersökningar och åtgärder planeras i området.

– Vi letar efter felkopplade stuprör, spygatter och rännstensbrunnar. Dessa behöver i efterhand kopplas bort från spillvattenledningar och ledas om till dagvattenledningar. Dräneringar ska vara kopplade på dagvattensystemet även om det kan innebära pumpning. Upptäckta skador, rörbrott och driftsstörningar kommer att åtgärdas av ledningsnätsägaren.

Inspektioner görs löpande

Under maj månad kommer IRG också att inspektera ledningarna i Östra Värlinge. Kommunen genomför även kontinuerligt punktinspektioner av ledningssträckor. Alla fastighetsägare informeras via brev omkring två veckor innan arbeten påbörjas.

– Även i Gislövs läge har mätningar visat på en stor andel tillskottsvatten, säger Roger Andersson. En del kontroller har gjorts där och vi planerar för åtgärder. Eventuellt inläckage från marken genom otäta rör eller skarvar kan vi lösa genom infodring av ledningarna. Det är inte bestämt vilka åtgärder blir aktuella just där, men vi arbetar intensivt med frågan.