Kommunstyrelsen i Trelleborg under ny ledning

Publicerad:

Mathias Andersson går med omedelbar verkan in som tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen i Trelleborgs kommun. Arbetet i kommunen fortsätter enligt ordinarie rutin.

Ann Kajson Carlqvist har på onsdagen, avsagt sig alla sina politiska uppdrag i kommunen, med omedelbar verkan.

Det innebär att vice ordförande i kommunstyrelsen, Mathias Andersson, nu går in i rollen som tillförordnad ordförande för kommunstyrelsen tills att kommunfullmäktige valt en ny ordförande.

Frågor och svar

Här samlar vi några vanligt förekommande frågor med anledning av att kommunstyrelsens ordinarie ordförande avsagt sig sitt uppdrag.

  • Om sittande ordförande väljer att lämna sina uppdrag träder automatiskt vice ordförande tillfälligt in på posten. I Trelleborgs kommun innebär det att Mathias Andersson är kommunstyrelsens ordförande tills en ny väljs.

  • Utbetalning av arvode till Ann Kajson Carlqvist stoppades när avsägelsen kom in till kommunledningens kansli den 20 mars.

  • Politiker kan inte få avgångsvederlag, men det finns möjlighet för avgående politiker att ansöka om ett ekonomiskt omställningsstöd. Enligt kommunens bestämmelser har politiker som innehar uppdrag på sammanlagt minst 40 procent, har minst ett års sammanhängande uppdragstid som hel- eller deltidspolitiker i kommunen samt är under 65 år har rätt till omställningsstöd. Omfattningen baseras på hur länge man haft sitt uppdrag, samt vilket arvode man fått.

  • Det är kommunfullmäktige som utser ordförande för kommunstyrelsen. Valet kan göras på ordinarie fullmäktigesammanträde eller på extra insatt fullmäktigesammanträde.

  • Introduktionen av ny ordförande görs på samma sätt som vid maktskifte och/eller beslut om ny ordförande i samband med val.

  • Kommunfullmäktige kan besluta om extra val om det uppstår situationer som gör det omöjligt att åstadkomma en beslutsför församling. Att en ordförande för en nämnd, som kommunstyrelsen, avsäger sig sitt uppdrag är inte automatiskt grund för extra val. Vice ordförande går in och leder arbetet i nämnden fram tills att en ny ordförande utsetts.