Kommunstyrelsen fattade beslut om granskning

Publicerad:

Efter att före detta kommunalrådet Mikael Rubin lämnat sina politiska uppdrag i Trelleborgs kommun ska kommundirektören nu tillsätta en oberoende granskning av kommunstyrelsen informations- och beslutsprocess. Samtidigt uppmanas kommunrevisionen att genomföra en granskning av samma sak.

Frågan behandlades på kommunstyrelsens möte i veckan. Mötet leddes av Erik Lundström som gått in som ordförande efter att Mikael Rubin fredagen den 4 februari med omedelbar verkan lämnade alla sina politiska uppdrag i kommunen.

Ledamöterna var eniga i beslutet om att kommunstyrelsens informations- och beslutsprocess bör granskas. Enligt beslutet fick kommundirektör Fredrik Geijer i uppdrag att tillsätta en oberoende granskning av kommunstyrelsens informations- och beslutsprocess samt att uppmana revisionen att genomföra en granskning av densamma.

Yttrande om nationell plan för infrastruktur

Man beslutade även att Trelleborgs kommun ska skicka in ett yttrande på Trafikverkets förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2023. Syftet är att tydligt lyfta fram behovet av ett andra järnvägsspår på Trelleborgsbanan, en ringväg samt en östlig hamninfart.

Trelleborgs kommun har via en gemensam skrivelse från Malmö-Lundregionen framfört prioriteringar till nationell plan för transportsystemet 2022-2033. Men nu har kommunstyrelsen alltså beslutat att kommunen också ska lämna in ett eget remissyttrande för att framhålla de, för kommunen och Trelleborgs Hamn, viktigaste investeringsbehoven:

  • Ett andra järnvägsspår på Trelleborgsbanan för att öka kapaciteten för gods på järnväg
  • Ringväg runt Trelleborg och hamninfart från öster för bästa möjliga logistik och flöden till den nya hamnen.

I yttrandet föreslås dessutom att regeringen ska ge kommunen ett särskilt nationellt uppdrag att utveckla och sprida kunskap om intermodala lösningar för godstransporter. Uppdraget är ett sätt att bidra till beslutade klimatmål 2030/2045 samt att stärka svenskt näringslivs konkurrenskraft.

Utfarter och utomhusbad inom Kuststad 2025

Kommunstyrelsen beslutade också att godkänna ett medfinansierings- och samverkansavtal mellan kommunen och Trafikverket. Avtalet innebär att två nya infarter från väg 9 till kommande Business center-området ska byggas. Samtidigt stängs två befintliga infarter. Förslaget är i linje med strukturplanen för Business center.

Strukturplanen för Business Center finns på kommunens webbplats.

På grund av höga naturvärden, omfattande djurliv och muddringsproblematik valde kommunstyrelsen att säga nej till medborgarförslaget om att bygga en saltvattenpool vid före detta Västra småbåtshamnen. Däremot skulle ett havsbad kunna anläggas i det gamla hamnområdet när detta utvecklas till nya stadsdelar. Frågan ska utredas vidare inom stadsutvecklingsprojektet Kuststad 2025.

Medborgarförslaget ska tas upp i kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Två initiativärenden vidare till fullmäktige

Kommunstyrelsen ställde sig positiv till tre initiativärenden som nu går vidare till fullmäktige för slutligt avgörande.

  • Ett förslag handlar om att införa allmänhetens frågestund i samband med kommunfullmäktige. Riktlinjer för hur detta ska gå till har tagits fram och enligt förslaget ska allmänhetens frågestund införas efter valet 2022.
  • Det föreslås också att kommunens anställda ska få möjlighet att ge blod på betald arbetstid.

I mötesportalen Meetings kan du ta del av dagordning, tjänsteskrivelser och protokoll.