Kommunfullmäktige fattade beslut om budgeten

Publicerad:

På måndagen var det dags för kommunfullmäktige att fatta beslut om budgeten för kommande år. Beslutet blev i enlighet med det förslag som lagts fram av Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD), vilket bland annat innebär skattesänkning för kommuninvånarna och ramförstärkningar för nämnder.

Med start klockan 9 samlades kommunfullmäktige för att komma fram till hur kommunens budget för 2022 ska se ut. Partierna presenterade sina olika budgetförslag och tankar kring prioriteringar för kommande år. Efter debatt och votering beslutade kommunfullmäktige att anta förslaget från M och KD.

Skatten sänks

Beslutet innebär att skatten sänks med 20 öre och ger en ny kommunal skattesats om 20:40. I budgetunderlaget finns räkneexempel från Skattebetalarnas Förening. Ett sådant är att för en medelinkomsttagare (medelinkomst av alla inkomstslag) som arbetar i Trelleborgs kommun innebär en skattesänkning på 20 öre en sänkning av skatten med 31 kronor i månaden (eller 370 kronor per år).

Ramförstärkningar

I budgeten anges en rad finansiella mål för kommunen och kommunkoncernen. Precis som tidigare år ska kommunens totala driftverksamhet visa ett överskott på minst 75 miljoner kronor.

Basen för budgeten är nämndernas ramar från föregående år. Därefter tillkommer bland annat prisindexjustering och ett generellt effektiviseringskrav på 0,5 procent. Totalt landar ramen för nämnderna på drygt 2,6 miljarder kronor för nästa år och innehåller flera ramförstärkningar. Bland annat får kommunens största verksamheter, bildningsnämnden och socialnämnden, större ramförstärkningar än vad som framförts som önskemål.

Övriga beslut

Efter ärendet om budgeten fattade kommunfullmäktige ytterligare beslut. Några av dessa:

  • Två av LSS-verksamhetens gruppbostäder, Kasalagatan 6 och 14, ska upphandlas i privat regi. Dessutom ska socialnämnden framöver, vid varje enskilt tillfälle vid nyproduktion av en LSS-gruppbostad, överväga om verksamhetsdriften ska upphandlas.
  • Kommunfullmäktige fastställde revideringar av tre taxor i enlighet med förslag som gått igenom i samhällsbyggnadsnämnden. Det gäller bygglovstaxa och plantaxa enligt plan- och bygglagen samt timtaxa för miljöbalkstillsyn. De nya taxorna planeras börja gälla från och med den 1 januari 2022.
  • Fastighets AB Skarpskytten 17 säljs till Priventus AB för drygt sju miljoner kronor.

Mer information

Dagordning med ärendeunderlag från kommunfullmäktige 29 november

Se webb-tv från sammanträdet