Kommunens skolkock till final i mellanmålstävling

Publicerad:

Skolkocken Ulla Larsson slutade på en andraplats i årets upplaga av Lilla ekomålskampen. Hon strävar ständigt efter att utvecklas och ser utnämningen som en bekräftelse på det jobb som hon och kollegorna utför varje dag, i köken inom rektorsområdet Smyge/Klagstorp.

Ulla Larsson var en av fyra tävlande i finalen som avgjordes under torsdagen i samband med Nordic Organic Food Fair. Finalisterna hade en timme på sig att laga ett mellanmål som sedan jurybedömdes utifrån utseende, smak och kreativt tänkande.

Ulla Larsson, kock i rektorsområde Smyge/Klagstorp kom på en andraplats i tävlingen.

Fotograf: Liana Yuzbasheva

– Jag vill alltid bli bättre och får ofta idéer på hur man kan använda resterna för att laga nytt. När vi slänger mindre mat sparar vi pengar och kan köpa bättre produkter, vilket i sin tur leder till ett bättre slutresultat, säger Ulla Larsson.

Jobbar för minskat svinn

Kollegorna i förskole- och skolköken inom rektorsområde Smyge/Klagstorp jobbar dagligen för minskat svinn. För Ulla Larsson är finalplatsen en bekräftelse på att de är på rätt väg.

– Det betyder att vi är duktiga på det vi håller på med. Vi strävar efter samma mål, och jag inspirerar gärna mina kolleger. Det finns alltid något nytt som vi kan lära oss.

Ulla Larssons tävlingsbidrag.

Fotograf: Liana Yuzbasheva

För att kvalificera sig till finalen skickade Ulla Larsson in ett antal egna recept, bland annat på bönbröd, äggfria pannkakor med kokos, chiapudding och pizzasnurror på bödeg.

Bedömdes av receptkreatör

Det som lagades under finalen bedömdes av en jury bestående av Håkan Olsson, kökschef på Byskolan, och Louise Bondebjer, matstylist och receptkreatör.

Lilla ekomålskampen arrangeras av Ekomatcentrum och Nordic Organic Food Fair. Syftet är att lyfta vikten av det ekologiska mellanmålet. Tävlingen är öppen för alla offentliga kök som tillagar mellanmål i sin verksamhet.