Kommunens parkeringslösningar för Skåre hamn presenterade

Publicerad:

Parkeringsfrågan i Skåres hamnområde har varit föremål för diskussion under lång tid. I går kväll fick representanter för Skåre byalag, Skårefiskarnas intresseförening och Skåre båtklubb ta del av kommunens förslag för en framtida parkeringslösning i Skåre.

Skåre hamn ska få bättre tillgänglighet för både boende och besökare genom att Trelleborgs kommun inför en reglerad parkeringslösning för hamnområdet.

Vid måndagskvällens möte som hölls på Trelleborgs golfklubb medverkade förutom de inbjudna föreningarna tjänstepersoner och politiker från kommunen. För att driva parkeringsfrågan framåt har Trelleborgs kommun utrett flera möjliga alternativ. Den viljeyttring som kommunens utredning har landat i kommunicerades av tjänstepersoner samt kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin, Erik Lundström, ordförande Visit Trelleborg, och tekniska servicenämndens ordförande Fredrik Schlyter.

40 p-platser skapas

Kommunens beslutade riktlinje är att bygga omkring 40 nya parkeringsplatser på den grusplan som idag upptas av en återvinningsstation. Samtidigt ersätts sex parkeringsplatser söder om busskuren på östra sidan av den gamla torkplatsen för fiskenät – den så kallade breplatsen – av tre parkeringsplatser för rörelsehindrade. Med nya och reglerade parkeringsmöjligheter ska Skåre bli bättre för både bofasta och besökare.

– Under sommarmånaderna har parkeringssituationen varit ansträngd i Skåre hamn, och många har varit irriterade på hur bilar stått parkerade, säger tekniska servicenämndens ordförande Fredrik Schlyter. Med detta förslag skapar vi en ny parkering norr om hamnen som gör att parkeringssituationen förbättras både för de boende och för besökarna till hamnen.

Trelleborgs kommuns förslag innebär cirka 40 nya parkeringsplatser på den yta som idag hyser en återvinningsstation (de övre röda markeringarna i kartan), samt parkering för rörelsehindrade söder om busskuren (den nedre röda markeringen i kartan).

Fotograf: Trelleborgs kommun

Förslaget innebär:

  • Omkring 40 nya parkeringsplatser skapas vid den befintliga återvinningsstationen, efter röjning av buskage och markarbeten.
  • Boendeparkering som idag saknas kan komma att införas, dock utan fasta platser.
  • Återvinningsstationen tas bort. Åtgärden motiveras av att samtliga hushåll i Skåre idag har fyrfackskärl för sophantering.
  • Befintliga parkeringsplatser på den så kallade breplatsen, gräsytan söder om busskuren, görs om till parkeringsplatser för rörelsehindrade.
  • Tilläggstavla till förbudsmärket ”Gäller ej behörig trafik” kan skyltas där behörig trafik undantas med lokal trafikföreskrift.
  • Boendetrafik samt nödvändig trafik till och från hamnen tillåts.
  • Befintligt vägmärke för förbud mot motorfordonstrafik kvarstår precis söder om den lilla parkeringen. Allmän trafik är med detta tillåten överallt i Skåre utom i själva hamnen.

Pricken över i:et i hamnupprustningen

Kommunens ambition är att bevara men samtidigt tillgängliggöra och utveckla den pärla som Skåre hamn utgör.

– Tack vare denna infrastruktursatsning förbättras nu hamnens tillgänglighet både för trelleborgare och turister, säger Erik Lundström, ordförande för Visit Trelleborg. Detta sätter pricken över i:et för den upprustning som har skett i Skåre hamn.

Planändring krävs

Förslaget att skapa parkeringsplatserna innebär en ändring av gällande detaljplan för den tänkta parkeringsplatsen, vilket innebär att ändringen kommer att bli föremål för samrådsprövning. Där får alla berörda möjlighet att ta del av förslaget till ny detaljplan och lämna synpunkter på förslaget.

– Nu tar vi ett beslut som förutom att tillskapa parkeringsmöjligheter för allmänheten också bevarar de unika värden som finns i fiskeläget, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin. På det här sättet skapar vi dessutom möjlighet för de Skårebor som saknar biluppställningsplats på sin fastighet att kunna parkera lagligt och ordnat.