Kommunen tar in tamfåglar efter risk för fågelinfluensa

Publicerad:

Trelleborgs kommun börjar under torsdagen ta in kommunens frigående fåglar – gäss, ankor, påfåglar och hönsfåglar. Insamlandet görs i förebyggande syfte med anledning av pågående utbrott av fågelinfluensa i landet. Ingen konstaterad fågelinfluensa är i nuläget identifierad i Trelleborg.

Efter att statliga Jordbruksverket under onsdagen gått ut med information om förhöjd risk för smittspridning av fågelinfluensa i bland annat Skåne har Trelleborgs kommun med start idag börjat ta in alla tamfåglar för utfodring och vistelse i kommunens växthus. Insamlingen av fåglar görs i förebyggande syfte. Någon konstaterad spridning av fågelinfluensa finns i nuläget inte i Trelleborg.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Risken för smitta finns för närvarande i hela landet, med extra hög risk i flera län i södra Sverige, däribland Skåne. Informationen kommer från statliga Jordbruksverket som är den myndighet som bland annat ansvarar för att välfärden för djur är god i Sverige.

I Skåne liksom i stora delar av södra Sverige har Jordbruksverket i samråd med Statens veterinärmedicinska anstalt gjort bedömningen att skyddsnivå 2 nu ska gälla.

Olika regler beroende av verksamhet

Vid skyddsnivå 2 gäller enligt Jordbruksverket olika regler i berörda områden om du:

  • Säljer ägg, kött, kycklingar eller andra produkter.
  • Bara använder äggen och köttet från dina fåglar i ditt eget hushåll.
  • Har fåglar i fångenskap till exempel för uppvisning och utställning.
  • Har hägnat fjäderfävilt.

Reglerna gäller för alla som har höns.

Kommunen agerar i förebyggande syfte

Myndigheterna följer tillsammans situationen både nationellt och internationellt och fattar utifrån den informationen beslut om vilken skyddsnivå som ska gälla i olika delar av landet.

I bland annat Stadsparken i Trelleborg tas nu de frigående tamfåglarna in. Kommunens fåglar bereds plats i växthus där de också utfodras under tiden de hålls instängda.

– Vi agerar i förebyggande syfte efter den information vi fått från Jordbruksverket, säger parkingenjör Sofie Åkesson. Därför har vi idag börjat fånga in våra frigående fåglar i parkerna. När Jordbruksverket bedömer att smittrisken är lägre igen och informerar oss om det kan vi släppa ut fåglarna igen.

Tamfåglar ska hållas under tak

Fågelinfluensa är en virussjukdom som finns bland vilda fåglar. För att sjukdomen inte ska sprida sig till tamfåglar ska du som har frigående tamfåglar som höns just nu se till att hålla dessa i inomhus eller i hägn med tak, till exempel i hönsgård.

– Det är viktigt att vilda fåglar inte kan komma i kontakt med fågelmaten, därför bör det finnas tak där du utfodrar fjäderfä, säger Sofie Åkesson. Det är viktigt att skydda tamfåglarna från direkt kontakt med vilda fåglar till exempel vid matning eller genom deras spillning.

Inga rapporter om smitta bland hundar och katter

Det är mycket ovanligt att fågelinfluensa sprider sig till människor och i de fall det har inträffat har det under senare år bara lett till obetydliga eller milda symtom. Vare sig Jordbruksverket eller Statens veterinärmedicinska anstalt har några rapporter från tidigare utbrott om att hundar eller katter har smittats. Skulle din katt komma in med en fågel bör du ändå ta hand om fågeln under goda hygieniska rutiner, genom att använda handskar och tvätta händerna ordentligt efteråt.