Kommunen söker markägares tillstånd att bekämpa vresros

Publicerad:

Bestånd om 10 000 kvadratmeter. Så mycket invasiv vresros vill Trelleborgs kommun ta bort längs kuststräckan mellan Gislöv och Skateholm fram till 2023. Kommunen kommer söka strandskyddsdispens för att utföra naturvårdssatsningen.

Trelleborgs kommun har beviljats medel från statliga Naturvårdsverket för att ta bort omkring 10 000 kvadratmeter vresros längs kusten mellan Gislöv och Skateholm.

Fotograf: Fanny Nyberg

Vresrosbestånd mellan Gislöv och Skateholm om totalt cirka 10 000 kvadratmeter kan komma att grävas upp och forslas bort under de närmaste två åren. I dagarna går information om Trelleborgs kommuns satsning och en möjlighet att anmäla intresse att medverka ut till berörda fastighetsägare längs kuststräckan.

Statligt bidrag för bekämpningen

Medel till utredning och borttagande av vresros har kommunen fått genom Naturvårdsverkets lokala naturvårdssatsning, LONA. Under hösten 2021 genomfördes en inventering som visade på mycket stor förekomst av vresros på den aktuella kuststräckan.

– Vresrosen är vacker men tyvärr invasiv, säger kommunekolog Cathrine Ek. Den tränger undan inhemska växter som strandråg, spjutskåp och blåeld. Genom att ta bort vresrosen är ambitionen att vi ska få tillbaka den naturliga strandfloran.

Strandskyddsdispens söks åt markägarna

För att kunna genomföra borttagandet kommer Trelleborgs kommun söka strandskyddsdispens för de medverkande fastigheternas räkning, och kommunen kommer också be markägarna om tillstånd.

– Arbetet sker med markägarens tillstånd vilket vi också informerar om i brevet, säger Cathrine Ek. Vi kommer att vara mycket försiktiga för att inte riskera att skada annan växtlighet eller sanddyner.

Vresrosbekämpningen är tänkt att starta i Gislöv och metodiskt fortsätta österut längs kusten. Hela arbetet kommer att utföras utanför badsäsongen för att begränsa eventuella störningar så mycket som möjligt.

Efterarbete krävs för lyckat resultat

Cathrine Ek hoppas att så många fastighetsägare som möjligt ska tacka ja till medverkan, och betonar att de som anmäler intresse att få vresros borttagen bör vara beredda på visst efterarbete.

– För att resultatet ska bli bestående och inga nya plantor ska börja gro kommer fastighetsägaren behöva satsa lite egen tid för efterkontroll. Målet är att vi ska bekämpa minst 10 000 kvadratmeter och vår förhoppning är att vi ska hinna ända fram till Skateholm inom projekttiden.

Fastighetsägare som vill medverka är välkomna att kontakta Trelleborgs kommunekolog

Naturvård och invasiva arter