Kommunen satsar på klimatsmart och hållbart naturgräs

Publicerad:

Trelleborgs kommun satsar nu på en innovativ metod för anläggande av naturgräsplaner – som ger ett hållbart och klimatsmart underlag. Under året kommer den befintliga Köpingeplanen, samt den nya rugbyplanen som ska anläggas i samma område, att förses med gräs på en bädd med biokol, smart bevattning och ett effektivt system för uppvärmning.

Kommunen genomför just nu en upphandling för båda planerna, med målsättningen att arbetet ska kunna starta i maj/juni 2022. Köpingeplanen, som uppnått sin tekniska livslängd, beräknas vara klar att använda från och med februari nästa år. Den nya rugbyanläggningen, norr om Ymorvallen, beräknas stå klar i april 2023.

– Det här är en innovativ metod som ska ge oss klimatsmarta och hållbara naturgräsplaner. Kombinationen av växtbäddens uppbyggnad och smarta system för bevattning och uppvärmning kommer ge oss slitstarka planer som går att använda året runt, med riktigt gräs och utan gummigranulat. På så sätt eliminerar vi spridningen av mikroplatser i vår miljö, säger Martin Wedin Hansson, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Trelleborgs kommun ska vara en framgångskommun med hög livskvalitet och långsiktigt hållbar tillväxt. Kommunfullmäktige har därför fattat beslut om att Köpingeplanen och den nya rugbyplanen ska ingå i pilotprojektet med innovativa metoder för anläggande av naturgräsplaner.

Det innebär bland annat att gräsplanerna ska vila på en bädd med biokol som samlar upp näringsämnen och vatten vilket kommer att ge gräset starkare och längre rötter. Planerna ska även värmas upp med hjälp av returvärme från fjärrvärmesystemet vilket kommer göra det möjligt att använda planerna året runt.

Köpingeplanen används varje vecka av ett stort antal föreningar. De som berörs av arbetet kommer att bjudas in till dialog för att gemensamt planera för tillfälliga lösningar under tiden som planen får nytt underlag.

– Vi ska självklart samarbeta för att hitta så bra lösningar som möjligt för föreningarnas verksamhet under tiden som arbetet pågår, säger Martin Wedin Hansson.

Utöver föreningar tränar även eleverna på Pilevallskolans fotbollsprofil på Köpingeplanen.
Satsningen för att eliminera spridningen av mikroplaster är positiv.

– Eleverna på fotbollsprofilen tillbringar mycket tid på planen varje vecka, och om vi kan få till en lösning som är bättre för både människor och miljö är det bra. Under tiden som arbetet pågår kommer vi att planera så att eleverna kan träna på andra planer i kommunen, säger Alexandros Nikolaidis, biträdande rektor på Pilevallskolan.