Kommunen och Citysamverkan satsar på sommargata

Publicerad:

Strosande turister och lokalbor – med inbjudande miljöer och gröna oaser. Nu blir det verklighet på Östergatan i Trelleborg. Mellan juni och augusti omvandlas Östergatan till sommargata med mer plats till människor, näringsliv och möten.

Illustrationen visar hur en sommargata kan se ut.

– Sommargatan är ett projekt som vi hoppas blir omtyckt och återkommande. Gatan möbleras med sittmöbler, solfåtöljer, cykelparkering och växter samtidigt som verksamheterna får möjlighet att flytta ut sina serveringar på gatan, säger cityledare Lotta Wahlqvist, Citysamverkan.

Invigning den 28 juni

Östergatan blir sommargata mellan juni och augusti. Invigning sker onsdagen den 28 juni mellan klockan 15.00 och 17.00. Erik Lundström, kommunalråd med fokus på näringslivsfrågor, finns på plats och inviger sommargatan. Besökare kan också räkna med både musik och tilltugg.

– Syftet med sommargatan är att göra området mer attraktivt för gående och cyklister samt skapa en mer levande och trivsam plats för invånare, besökare och näringsidkare, säger Fredrik af Winklerfelt, näringslivsutvecklare.

Samverkan i Tryggare Trelleborg

Sommargatan har uppkommit inom ramen för Tryggare Trelleborg där allt förebyggande arbete finns samlat.

– Bland annat ingår Tillsammans mot brott som är en samverkan mellan Citysamverkan, fastighetsägare och kommunen. Samverkan ger trygghet och genererar attraktiva platser som främjar centrumhandeln, säger Sarah Sondergaard, säkerhetssamordnare och processansvarig i Tryggare Trelleborg.