Kockar i skolrestaurangerna lär sig laga nya maträtter

Publicerad:

Denna vecka är det höstlov för eleverna i Trelleborgs kommun. Då får ett tiotal medarbetare från kommunens skolrestauranger möjlighet att fortbilda sig. De får bland annat lära sig hur man tillagar sushi och tips på hur de kan ta fina bilder på maträtterna som tillagas i skolköken. Lärare för dagen är kock, matkreatör och fotograf Anders Tegnér.

Skolkockarna Anette och Emili prövar att laga sushi för första gången.

Fotograf: Yana Broberg

– Vi vill kunna erbjuda våra elever nya moderna smakupplevelser och inspirera dem till att pröva på maträtter som de kanske inte har ätit förut. Men då behöver vi ju först lära oss hur man tillagar maträtterna till många, säger Lotta Karlsson, enhetschef på måltidsavdelningen.

Sushi på schemat

Kursen börjar med att dagens inspiratör berättar om vilka ingredienser som behövs samtidigt som han visar hur man tillagar sushin. För många av kursdeltagarna är det nya råvaror att hantera i skolrestaurangerna såsom wasabi, nori-ark och bläckfisk. Därefter är det kockarnas tur att pröva på att göra olika slags sushi så som nigiri och maki-rullar.

Det är första gången som Anette och Emili lagar sushi. Till vardags arbetar de i skolköken på Smygeskolan och Klagstorpskolan.

– Svårt, men roligt att få pröva på, tycker de båda.

Verksamhetschef Stina Salmonsson berättar att måltidsavdelningen ständigt arbetar med utveckling mot målen i mat- och måltidspolicyn.

– Sushi gillas av barn och unga, som har egna preferenser kring vad som är traditionell och modern mat. Detta är ett sätt att öka mängden fisk, vilket stämmer väl överens med de nordiska näringsrekommendationerna. Kommande utbildningar för skolkockarna kommer att handla om hur man bakar med surdeg, picklar grönsaker och om måltidspedagogik, säger Stina Salmonsson.

Kocken Anders Tegnér lär skolkockar hur man tillagar sushi.

Fotograf: Yana Broberg

Grön fiskrom, skivad bläckfisk och torkat sjögräs är några av de ingredienser som används till sushi.

Fotograf: Yana Broberg