Kerstin Fremberg är årets lykttändare

Publicerad:

En eftermiddag full av julstämning, tomtar, pyssel och ljus avslutades med att årets lykttändare i Trelleborgs kommun. Kerstin Fremberg får utmärkelsen för att hon på ett generöst sätt bidragit till att Trelleborg fått en långsiktig och hållbar lösning i en angelägen fråga.

Kommunfullmäktiges ordförande Håkan Sjöberg delade ut utmärkelsen Årets lykttändare till Kerstin Fremberg.

Fotograf: Mikael Rubin

Årets lykttändare utses traditionsenligt varje år i samband med skyltsöndagen och första advent-firandet i Trelleborgs centrum.

I år gick utmärkelsen till Kerstin Fremberg som i slutet av 2020 skänkte bland annat Köpmansmagasinet till den nybildade stiftelsen Smygehuk. Stiftelsen arbetar för att forma besöksmålet Smygehuk till en stark nod för turism och utveckling för hela sydkusten. Kerstin Fremberg sitter med i stiftelsens styrelse.

– Smygehuk är Sveriges sydligaste udde och tack vare Kerstins bidrag möjliggörs en långsiktigt hållbar förvaltning av den platsen. Ett arbete som även bidrar till hela Trelleborgs turistnäring, säger Håkan Sjöberg, ordförande för kommunfullmäktige.

Eftersom Kerstin Fremberg inte hade möjlighet att delta i ceremonin i Stadsparken fick publiken se en film när hon tände den symboliska lyktan vid Sveriges sydligaste udde.

Under söndagseftermiddagen fylldes centrala Trelleborg av julstämning. Kulturskolans orkester Gring Grong, körerna CumPane och Trelleborgs Kammarkör samt Kuststadens marschorkester bjöd på musik i Stadsparken. Bibliotekarierna åkte runt med sin lådcykel och delade ut böcker och godsaker medan museet slog upp portarna och bjöd in till pyssel och julstök för hela familjen.

Citysamverkan arrangerade skyltsöndag med marknadsstånd, hantverksmarknad, tomteparad, två gratis karuseller, dans kring granen. Det var även Citysamverkan som stod bakom eldshowen på Rådhustorget som avslutades med en ljuspromenad till Stadsparken där lykttändarceremonin tog vid.

Fakta om lykttändaren

Trelleborgs kommun har, genom kommunfullmäktiges ordförande, utsett årets lykttändare varje skyltsöndag sedan 1984.

Utmärkelsen ska gå till någon som under året placerat Trelleborg på kartan.

Genom åren har flera företagare, eldsjälar, idrottslag och föreningar blivit lykttändare.