Internationellt bolag etablerar sig i Trelleborg, kan ge 100 nya jobb

Publicerad:

Drygt 100 nya arbetstillfällen kan skapas när amerikanska Fiba Technologies AB gör en långsiktig investering i Trelleborg. Det strategiska läget och kommunens engagemang för vätgas var avgörande inför företagets expansion och investering i en ny tillverkningsanläggning.

– Vår strategi för detta projekt fokuserar på tillväxten av vätgas i bränsleanvändningar i hela Europa och världen. Fabriken i Trelleborg kommer att specialisera sig på tillverkning av utrustning som används för att lagra och transportera högtrycksvätgas. Vi tror att Europa, och specifikt Sverige, är en utmärkt plats för att delta i den växande vätgasekonomin, säger John Finn, vice president finance and operations, Fiba Technologies AB.

Fiba Technologies AB tillverkar trycktankar för lagring och distribution av trycksatt gas och har etablerat sig som en nyckelleverantör inom alternativa bränslen, med expertis inom byggandet av tankstationer för vätgas och CNG. Etableringen i Trelleborg kommer att fördubbla företagets produktion av trycktankar och innebär att man kommer anställa både ingenjörer, CNC-operatörer, svetsare och blästrare. På sikt räknar man med att behöva anställa drygt 100 personer.

– Vi välkomnar Fiba Technologies till Trelleborg! Det är en etablering som inte bara stärker vårt näringsliv och skapar nya jobb, utan även går helt i linje med vårt arbete för en hållbar utveckling av kommunen och vår satsning på vätgas, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun.

Med Trelleborgs strategiska läge mitt i Europa, Skandinaviens största roll on/roll off-hamn och närhet till järnvägsanslutning såg Fiba Technologies goda förutsättningar att utveckla sin verksamhet. När företaget slår upp portarna i Trelleborg blir det på Business Center Trelleborg, ett verksamhetsområde som Trelleborgs kommun utvecklar inom ramen för stadsutvecklingsprojektet Kuststad 2025.

– Vi är otroligt stolta och glada över att Fiba Technologies har valt Trelleborg som platsen för sin nya tillverkningsanläggning. Det är en kraftfull indikation på vår stads attraktionskraft som en strategisk destination för internationella företag inom alternativa bränslen och avancerad tillverkning, säger Zouhair Arabi-Eter, chef för näringslivsavdelningen i Trelleborgs kommun.

– Det är glädjande att se att vi i Trelleborg kan få ta del av den konkreta utveckling i form av arbetstillfällen och intäkter som vätgasmarknaden medfört i Europa. Att satsa på en ny marknad kan ses som riskabelt, men det innebär också stora möjligheter och kan locka än fler aktörer till vår kommun. Vi behöver fler nyetableringar som medför värde, inte bara till kommunen utan också till klimatomställningen, säger Magnus Sahlin, vd för Trelleborgs Energi.

Fiba Technologies grundades i USA 1958 och har sitt huvudkontor Littleton Massachusetts. De genererar en årlig försäljning på över 100 miljoner dollar och har mer än 300 anställda över hela världen. Företaget levererar bland annat till elektronik- och rymdindustri samt försvarssektorn. Det långsiktiga målet för expansionen i Trelleborg är en investering på 30 miljoner dollar och att skapa cirka 100 arbetstillfällen under en tidsperiod på fem till tio år. Under 2023 har man åtagit sig att investera 10 miljoner dollar i ny utrustning.

– Vi är ivriga att komma i gång med vårt projekt i Trelleborgs där vi i stort sett kopierar vår tillverkning i USA. Vi är ett familjeföretag och stolta över att vara en god företagsmedborgare som bidrar till den lokala ekonomin, säger John Finn.

Etableringen i Trelleborg är resultatet av ett samarbete mellan Trelleborgs kommun, Business Sweden, fastighetsbolaget Lomma Tegelfabrik och Invest in Skåne.

– Som regional investeringsfrämjande organisation har vi hjälpt Fiba Technologies med informationsunderlag, statistik och data för att underlätta i beslutsprocessen. Vi kopplade också ihop dem med vårt nätverk av lokala företag och organisationer, säger Jonathan Herrlin, affärsutvecklare på Invest in Skåne.

– Det är glädjande med ytterligare en stor viktig nyetablering och investering till Sverige. Detta visar på Sveriges förmåga att attrahera viktiga gröna framtidsinvesteringar. Som del av den gröna omställningen som Europa går igenom blir Fiba Technologies investering i Sverige strategisk. Trelleborg får nu en ny investering som leder till jobb, tillväxt och bidrar till klimatomställningen, säger Tone Riise Åberg, projektansvarig på Business Sweden.