Internationell kändis och lokal favorit blev årets lykttändare

Publicerad:

Årets lykttändare är en person som är uppskattad såväl lokalt som internationellt. Han har uppträtt på de stora operascenerna – men återkommer varje sommar till hemmascenen i Stadsparken i Trelleborg. Joachim Bäckström fick idag äran att tända Trelleborg!

Årets lykttändare utses traditionsenligt varje år i samband med skyltsöndagen och första advent-firandet i Trelleborgs centrum.

Kommunfullmäktiges ordförande Ulf Bingsgård överraskade Joachim Bäckström med att utnämna honom till årets lykttändare.

Fotograf: Annika Eriksdotter

I år gick utmärkelsen till tenoren Joachim Bäckström som är född, uppvuxen och bosatt i Trelleborg. Han startade som så många andra sin musikaliska bana på dåvarande musikskolan i Trelleborg. Därifrån tog han sig till studier på Operaakademiet i Köpenhamn och gjorde parallellt med det sin scendebut som Don José på Operan i Köpenhamn 2010.

Kyrkoherden och scoutkåren medverkade

– Joachim Bäckström är en röst för de stora scenerna och med kärlek för hembygden. En som alltid finns för Trelleborg och bär Trelleborg ut i världen och bär världen tillbaka till Trelleborg, säger Ulf Bingsgård, ny ordförande för kommunfullmäktige sedan oktober.

Det var inte bara kommunfullmäktiges ordförande som var ny på posten. Angelica Kilander, som läste en julbetraktelse, tillträdde tjänsten som kyrkoherde för Trelleborgs församling tidigare i veckan.

Även Trelleborgs scoutkår medverkade som vanligt vid lykttändarceremonin.

Härlig julstämning i centrum

Kulturskolans dansgrupper hade uppvisning och konstutställning och Kuststadens marschorkester, kören CumPane samt Trelleborgs Kammarkör sjöng. På Trelleborgs museum pysslades det och biblioteket delade ut julklappar från sin lådcykel.

Dessutom blev det ljuspromenad och eldshow samtidigt som Citysamverkan ordnade massor av aktiviteter som tomteparad, dans kring granen och godisregn.

Fakta om lykttändaren

Trelleborgs kommun har, genom kommunfullmäktiges ordförande, utsett årets lykttändare varje skyltsöndag sedan 1984.

Utmärkelsen ska gå till någon som under året placerat Trelleborg på kartan.

Genom åren har flera företagare, eldsjälar, idrottslag och föreningar blivit lykttändare.