Inspektion en del av förebyggande arbete mot hot och våld i skolan

Publicerad:

Ingen ska behöva acceptera att bli utsatt för våld och kränkningar i skolan. Det är skolledare och fackliga representanter i Trelleborgs kommun överens om. Därför välkomnas Arbetsmiljöverkets sedan tidigare planerade besök på sex av kommunens skolor.

Personal och elevers gemensamma arbetsmiljö ingår i ett ständigt pågående utvecklingsarbete. Frågan berörs bland annat i kvalitetsdialogerna som förvaltningsledningen regelbundet har med alla förskolor och skolor.

– Det är viktigt att vi får veta vad som händer i skolorna, så att vi kan arbeta förebyggande och ta hand om dem som blir utsatta, säger Svenjohan Davidsson, förvaltningschef på bildningsförvaltningen.

Stående punkt på agendan

Han träffar regelbundet representanter för de fackliga organisationerna, Sveriges lärare och Kommunal. Arbetsmiljön är en stående punkt på den mötesagendan.

– Arbetsmiljön är en av de viktigaste punkterna som vi tar upp. Även ute i verksamheterna borde hot och våld vara en stående punkt på agendan, på personalkonferenserna. Det är ett ypperligt tillfälle att gå igenom KIA-anmälningarna. Vad har hänt? Vad har vi gjort? Hur går vi vidare?, säger Therese Bergman, Sveriges lärare.

Välkomnar granskning

Svenjohan Davidsson och Therese Bergman menar båda att hot och våld är ett samhällsproblem. Just nu genomför Arbetsmiljöverket en nationell granskning på området. I Trelleborg har man planerat besök på sex av de kommunala skolorna.

Kommunen har fått liknande återkoppling gällande de fyra skolor som hittills inspekterats. Det som uppmärksammats är att skolorna kommit en bra bit på vägen, men att man i ännu större utsträckning behöver undersöka och bedöma risken för hot och våld i arbetet.

Svenjohan Davidsson välkomnar granskningen.

– Det blir ytterligare en pusselbit för oss i vårt löpande utvecklingsarbete. Utifrån Arbetsmiljöverkets återkoppling ska vi gemensamt arbeta vidare för att bli systematiskt bättre, både pro- och reaktivt kring hot och våld på våra skolor. Det pågår redan ett systematiskt och kvalitativt arbete kring hot och våld inom socialtjänstens funktionsstödsenhet och vi hoppas kunna hämta kunskap och erfarenheter från detta, säger Svenjohan Davidsson.

Självklar del av arbetsmiljöarbetet

Han menar att något av det viktigaste att arbeta med när det gäller våld och hot, är kulturen på arbetsplatserna. Den person som blir utsatt ska veta hur den gör för att anmäla och känna att det finns stöd att få – av kollegor, chefer och ledning.

Magnus Wikström, rektor i rektorsområde Tätort centrum, ser KIA-anmälningar som en självklar och viktig del i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Genom dem kan vi förebygga riskerna för hot och våld. Ett nära och bra samarbete med skyddsombuden är vägen till en trygg och säker arbetsplats, säger Magnus Wikström.