Ingen laglig rätt för kommunalt stöd till stiftelse

Publicerad:

Kommunen kan inte fortsätta stötta Stiftelsen Smygehuk ekonomiskt. Det visar de utredningar som gjorts i frågan.

– Om det bedrivs verksamhet som konkurrerar med marknaden får kommunen inte ge stöd, säger kommunjurist Aleksandra Nattlund-Palmén.

Trelleborgs kommun undertecknade den 31 mars 2019 en avsiktsförklaring, med ägaren till de aktuella fastigheterna (där bland annat Köpmansmagasinet ingår) i Smygehuk, att bilda en stiftelse. I den står att kommunen årligen ska tillskjuta medel för att bevara och underhålla fastigheten. Stiftelsen registreras hos Länsstyrelsen i december 2020.

I mars 2021 görs en besiktning av fastigheterna och den visar att det finns ett omfattande renoveringsbehov. Trelleborgs kommunfullmäktige fattar därför i december 2021 beslut om att ge ett bidrag till stiftelsen Smygehuk på 8 miljoner kronor för att möta akuta renoveringsbehov. Dåvarande kommundirektör får även i uppdrag att ta fram en långsiktig finansieringslösning för kommande års renoverings- och underhållsbehov.

– 2022 anlitar kommunen en extern konsult för att juridiskt utreda om kommunen kan stå för någon form av löpnade finansiering av stiftelsens verksamhet, säger kommunjurist Aleksandra Nattlund-Palmén. Konsultens gav ingen lösning på hur den ekonomiska framtidsfrågan kan hanteras – den beror helt och hållet på vilken typ av verksamhet som ska bedrivas i fastigheterna. Om det är verksamhet som konkurrerar med marknaden får kommunen inte betala ut vare sig driftsstöd eller renoveringsstöd.

Kommunen har undersökt flera olika alternativ för att se på vilket sätt man kan stötta stiftelsen. Bland annat har kommunen sett över möjligheten att köpa fastigheterna, men det går inte eftersom stiftelsen inte har rätt att sälja fastigheter. Kommunen kan inte heller ta emot fastigheterna som en gåva, eftersom stiftelsen inte har rätt att skänka egendom.

– Det är inte heller möjligt att belåna fastigheterna (inteckna dem), eftersom stiftelsen inte har rätt att inteckna fastigheterna. Anledningen till det är att om det visar sig att stiftelsen inte kan betala sitt lån blir den av med den belånade fastigheten vilket innebär att stiftelsen inte längre skulle kunna finnas kvar.

Under 2023 tittade kultur- och fritidsförvaltningen på idéer kring verksamhet i Köpmansmagasinet, men idéerna formaliserades inte. Slutsatsen var att det behövs någon form av medfinansiering och kommunalt ekonomiskt engagemang.

Att hitta finansiering för verksamheten ligger nu hos styrelsen för Stiftelsen Smygehuk.

Detta har hänt – tidslinje

  • Trelleborgs kommun undertecknade den 31 mars 2019 en avsiktsförklaring att bilda en stiftelse kring de aktuella fastigheterna på Smygehuk (bland annat Köpmansmagasinet och kalkstensugnarna).

  • Stiftelsen Smygehuk registreras hos Länsstyrelsen den 7 december 2020 och fastighetsägaren överlåter ett antal fastigheter i Smygehuk till stiftelsen.

  • En besiktning av fastigheterna pekar på ett underhållsbehov på mer än 50 miljoner kronor.

    Trelleborgs kommunfullmäktige fattar därför i december 2021 beslut om att ge ett bidrag till stiftelsen Smygehuk på 8 miljoner kronor för att möta akuta renoveringsbehov.

  • Advokatfirman Lindahl utreder om kommunen kan finansiera stiftelsens verksamhet. Slutsatserna i rapporten ger ingen lösning på hur den ekonomiska framtidsfrågan kan lösas. Lindahls sammanfattande bedömning är att det redan utbetalade stödet är förenligt med gällande lagstiftning.

  • Eftersom det inom kort behöver utses en ny styrelse undersöker kommunen just nu möjligheten att utse nya styrelseledamöter via de politiska partierna. Kommunstyrelsen kan fatta ett beslut om detta, alternativt kan Länsstyrelsen utse behörig styrelse på initiativ av stiftelsen eller intendenten.

Kategorier