Inga kommunala bidrag till Trelleborg basket under våren

Publicerad:

Efter en granskning av Trelleborg baskets verksamhet och bidragsansökningar har kultur- och fritidsnämnden beslutat att föreningen tillfälligt ska stängas av från samtliga kommunala bidragsformer. Orsaken är främst att det funnits brister kring föreningens styrelsearbete.

I höstas publicerades uppgifter i media om en rad allvarliga brister inom Trelleborg basket, gällande administration och ekonomisk hantering. Trelleborgs kommun har därefter gjort en intern utredning och egen granskning av föreningens verksamhet och bidragsansökningar.

Rapporten visade på uppenbara brister i föreningens administration kopplat till bidragsansökningar, närvarorapportering, lokalbokningar samt styrelsearbete, och Trelleborg basket beviljades därför inget verksamhetsbidrag för vårterminen 2022.

Omfattas av detaljgranskning i två år

På senaste sammanträdet, den 12 april, fattade nämnden beslut om ytterligare åtgärder, med motiveringen att det som framkommit under granskningen är så pass graverande att det bör få konsekvenser. Föreningen stängs av från samtliga kommunala bidragsformer till och med den 30 juni i år och kommer under kommande två år att omfattas av kommunens detaljgranskning. 

Föreningen har kunnat styrka att det har bedrivits en omfattande barn- och ungdomsverksamhet under de år som man fått kommunala bidrag. För att inte äventyra barn- och ungdomsverksamheten beslutade nämnden att det inte ska ställas krav på återbetalning för bidrag avseende genomförda aktiviteter för barn och ungdomar. Av samma skäl får föreningen under avstängningstiden behålla nolltaxa för den verksamhet som bedrivs för barn och ungdomar samt föreningstaxa för den verksamhet som bedrivs för vuxna i kommunala idrottsanläggningar.

Krav på utbildning för styrelsen

Från och med den 1 juli kan föreningen åter söka bidrag från kommunen, förutsatt att man lämnar in kompletta handlingar i enlighet med kultur- och fritidsnämndens allmänna bestämmelser för bidragsberättigade föreningar. Dessutom ska styrelsen under 2023 genomgå en basutbildning i föreningskunskap.

Kultur- och fritidsförvaltningen kommer att erbjuda föreningen särskilt stöd och utbildningsinsatser gällande beslutade regelverk och ansökningsprocesser.