Hög personalfrånvaro pressar verksamheter – akut behov av vikarier

Publicerad:

Läget för flera kommunala verksamheter är just nu ansträngt på grund av den höga smittspridningen av coronaviruset. Hög personalfrånvaro och svårigheter att rekrytera vikarier är en stor utmaning. Farideh Hemati Ehle, enhetschef för ett av kommunens hemvårdsområden, är en av dem som kämpar med att fylla personalgruppen.

Farideh Hemati Ehle, enhetschef för ett av kommunens hemvårdsområden, saknar cirka en tredjedel av sin grundbemanning.

Fotograf: Trelleborgs kommun

– Situationen är mycket svår och det här är inte ett problem bara för oss – så här ser det ut i alla kommuner just nu. Vi behöver alla händer vi kan få men det är inte lätt att få in vikarier, säger Farideh Hemati Ehle.

Saknade 60 procent av personalen

De senaste veckorna har varit tuffa och den närmaste tiden ser ut att bli en fortsatt prövning. Personal kan inte komma till jobbet, antingen för att de själva är smittade eller för att någon närstående är det. En tredjedel av grundbemanningen saknas, vilket dessutom kan slå extra hårt på vissa arbetspass. Farideh Hemati Ehle berättar att hon till exempel saknade 60 procent av sin personalstyrka förra helgen.

– Mina medarbetare gör allt som står i deras makt. De jobbar extra och täcker upp kvällar och helger men de orkar inte hur mycket som helst. Vi tar hjälp av varandra inom organisationen men problemet att hitta vikarier finns överallt. Jag har precis ringt in två gamla sommarvikarier som kunde ställa upp så nu har jag fått ihop den här helgen.

Hoppas på förståelse

Hon hoppas att det kommer in fler intresseanmälningar till kommunens vikariebank.

– Vi behöver all hjälp vi kan få. Just nu måste vi prioritera bland våra insatser och se till att göra det allra nödvändigaste. Jag hoppas att alla kan ha förståelse för situationen – det här är inte ett normalt läge, säger Farideh Hemati Ehle.

Anmäl dig i vikariebanken

Är du intresserad av att arbeta som vikarie, eller känner du någon som kan vara aktuell?

Anmäl intresse i kommunens vikariebank för vård och omsorg (äldreomsorg och LSS)

Det finns också stort behov av vikarier inom förskola/skola.

Anmäl intresse i kommunens vikariebank för barn och ungdom