Hållbarhetsrapport för 2022

Publicerad:

Sedan 2018 tar Trelleborgs kommun fram en årlig hållbarhetsrapport. Rapporten för 2022 antogs av Kommunfullmäktige i mars i år. Rapporten sammanställer åtgärder, insatser och projekt som bidrar till en hållbar utveckling inom social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

Trelleborg ska vara en framgångskommun med hög livskvalitet och en långsiktigt hållbar tillväxt.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

I 2022 års Hållbarhetsrapport beskrivs nuläget för kommunens pågående hållbarhetsarbete där statistik och annan fakta presenteras. Utmaningar pekas ut och prioriteringar föreslås inför kommande budget. Rapporten ska främst ses som ett viktigt verktyg för beslutsfattarna i budgetprocessen.

– Hållbarhetsrapporten är ett sätt att synliggöra och summera vad kommunkoncernen har uppnått i sitt arbete för en hållbar utveckling och påvisa viktiga prioriteringar framöver. Hållbarhetsarbetet har en väldig bredd och därför är det väldigt roligt att se det komprimerat i hållbarhetsrapporten för 2022, säger Mirja Ullvig, enhetschef för hållbar utveckling i Trelleborgs kommun.

Projekt lyfts i rapporten

Bland de aktuella projekten som pågår i kommunen och som lyfts fram i rapporten ser vi till exempel:

  • Att Trelleborgs Hamn har utfört en studie om huruvida det finns lämpliga lösningar för vågenergi som skulle kunna appliceras framgångsrikt på hamnens förhållanden.
  • Det tematiska tillägget till Trelleborgs översiktsplaner Stigande hav och översvämning, som antogs i kommunfullmäktige under året. Här visar Trelleborgs kommun hur staden ska skyddas mot bland annat framtida havsnivåhöjningar.
  • Yrkeshögskolans nya vätgasutbildning för att höja kompetensen inom vätgas, som startade i Trelleborg under året.

Hållbarhetspolicy med fyra mål

I Hållbarhetspolicyn från 2017 framgår fyra målsättningar med kommunens hållbarhetsarbete: Omvärlden ska in! Alla ska med! Genomtänkt resurshushållning! och Bästa livskvalitet!

Dessa utgör stommen i hållbarhetsrapporten och kopplingar till Agenda 2030 lyfts fram. Rapporten zoomar även ut och innehåller särskilda prioriteringar framåt samt korta utvärderingar av tidigare års prioriteringar.

Hållbarhetsrapporter och policys

Kategorier