Hållbarhetsdagen gjorde avtryck

Publicerad:

Hållbarhetsfrågorna stod i fokus när Trelleborgs kommun för första gången arrangerade Hållbarhetsdagen i Trelleborg. På Stortorget och i Stadsparken samlades inbjudna representanter för företag och verksamheter tillsammans med tjänstepersoner och politiker från kommunen för mingel och aktiviteter under hela dagen.

Petra Strandberg från Visit Trelleborg och Mick Daly, key actor i projektet Spela roll, föreläste om hållbar plats- och produktutveckling inom besöksnäringen.

Fotograf: Anette Orheim

Två tält på Stortorget utgjorde scenen för dagen, där det i ena tältet hölls intressanta föredrag om allt ifrån hållbarhetsredovisning, via hållbara matsystem och skolmatens miljöpåverkan till den lokala energiförsörjningen. I det andra tältet samlades leverantörer av elfordon och andra verksamheter med lösningar inom hållbarhetsområdet.

– Vi är väldigt nöjda med dagen, säger Trelleborgs hållbarhetschef Mirja Ullvig. Vi har fått fin respons från både inbjudna och deltagare, för att vi sprider kunskap i de här viktiga frågorna, och samtidigt bjuder in till dialog.

Smakprov på hållbar mat

Ett omtyckt inslag var att kommunens skolkök bjöd på smakprov på hållbar mat. Frukost med bland annat överbliven yoghurt från en förskola och svinnsmarta lunch- och middagsinslag.

Samling i Stadsparken

Samtidigt var det ett myller av människor och aktiviteter i den intilliggande stadsparken. Friskis och svettis satte takten med ett gympapass från scenen i parken. Inbjudna skolklasser och andra som kände sig kallade deltog i gympapass, workshops och diskussioner.

Vid ett bord diskuterade ungdomar sina förberedda medborgarförslag med några av kommunens förtroendevalda politiker. Vid ett annat bord fick skolbarnen själva bygga skydd mot skyfall och översvämning av självaste Stortorget i miniatyrversion. Här flödade inte bara vattnet, utan även kreativiteten.

Bilder från dagen

Mirja Ullvig, hållbarhetschef på Trelleborgs kommun, hälsar välkomna till Hållbarhetsdagen

Fotograf: Anette Orheim

Politikerna Mathias Andersson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen, Ann Kajson Carlqvist, ordförande i kommunstyrelsen och Henrik Silfverstolpe, ledamot i kommunstyrelsen, diskuterar medborgarförslag med skolungdomar.

Fotograf: Catarina Axelsson Lindow

Friskis och svettis ledde gympapasset från Stortorget scen, för ett hållbart mående.

Fotograf: Catarina Axelsson Lindow

Personal från kommunens skolkök tillagade hållbar mat

Fotograf: Catarina Axelsson Lindow

Kategorier