Gör skillnad – bli kontaktperson i umgänge!

Publicerad:

Bodil är en frivillig samhällsarbetare som har uppdrag som kontaktperson i umgänge. Nu söker vi fler som vill ställa upp!

Om du har ett genuint intresse av att göra skillnad och en social insats tycker jag att du ska söka. Det säger Bodil, en av de frivilliga samhällsarbetarna i kommunen.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Kontaktperson i umgänge innebär att du är kontaktperson åt en minderårig person och att du är med när barnet har umgänge med en förälder. Det kan vara på en lekplats eller annan lämplig plats utanför hemmet alternativt i en lägenhet som socialtjänsten har tillgång till.

Barnets bästa i fokus

– Jag blir en garant för att umgängesträffarna fungerar bra. Det handlar om att vara närvarande men inte aktiv, empatisk och samtidigt neutral. Mitt fokus är att barnet är bekvämt i situationen och hela tiden skydda barnet i umgänget.

Bodil är själv utbildad inom vård och omsorg och har under sin yrkeskarriär arbetat i Trelleborgs kommun. Hon har haft uppdrag som kontaktperson i umgänge i flera år och har tillsammans med sin man även varit både familjehem och jourhem.

– Nu är jag över 65 år och har lite mer tid över. Dessutom tycker jag att sådana här uppdrag är intressanta. Om du har ett genuint intresse av att göra skillnad och en social insats tycker jag att du ska söka. Bra egenskaper är att du är utåtriktad, bra på att kommunicera och att du alltid sätter barnet i första rummet. Det är också bra att vara observant, hålla sig neutral och förstå gränser.

Skyldighet att rapportera

Som kontaktperson i umgänge har du en skyldighet att rapportera vidare till socialtjänsten om något avvikande inträffar.

– Det händer att man får träda in om det är något under umgänget som inte fungerar. Jag har en skyldighet att avbryta umgänget om det behövs, till exempel om en förälder med missbruksproblematik inte kommer nykter till umgänget. Jag får inte heller alliera mig med föräldern, om föräldern till exempel börjar prata illa om den andra föräldern eller någon annan anhörig. Det är alltid fokus på barnet.

Uppdragen varierar, både vad gäller hur ofta umgängesträffarna är och under hur lång tidsperiod.

– Du kan absolut kombinera detta med ett vanligt heltidsjobb. Jag har haft många uppdrag genom åren och varje uppdrag ser olikt ut. Vissa är en gång i månaden och en kort period, andra pågår i flera år, säger Bodil.

Fakta

Anmäl i första hand intresse via Familjehem Sverige.

På den sidan fyller du i vilket slags uppdrag du är intresserad av och att det gäller Trelleborgs kommun. Du kan också kontakta familjehemsenheten direkt via familjehemsenheten@trelleborg.se

Det finns olika sätt att engagera sig. Just nu söker vi efter kontaktpersoner som kan ta uppdrag som umgängesstöd. Umgängesstöd innebär att en domstol kan besluta att ett barn ska ha umgänge med någon av sina föräldrar tillsammans med en person som utses av socialnämnden. Föräldrar kan också ansöka enligt socialtjänstlagen om att den ena föräldern ska ha umgänge tillsammans med en kontaktperson.

Omfattningen på uppdraget kan variera men ofta är det en gång per vecka (vardag eller helg och mellan en och fyra timmar per tillfälle). Det ingår även en lära känna-period då kontaktpersonen träffar barnet tillsammans med boendeföräldern i hemmet ett antal gånger.

Kategorier