Glädjande förbättring av företagsklimat

Publicerad:

När Svenskt näringsliv idag presenterar resultatet av sin årliga enkätundersökning om företagsklimat landar Trelleborg på 3,35, vilket är den högsta siffran sedan 2008 då kommunen fick 3,47.

Svenskt Näringsliv mäter och rankar årligen företagsklimatet i Sveriges kommuner. Mätningen genomfördes mellan januari och mars i år där resultatet visar företagens betyg på hemkommunens företagsklimat.

– Det är glädjande att vi ser en förbättring av det totala omdömet, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist. Årets resultat är ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll med vårt strategiska arbete för ett bättre företagsklimat- detta gör mig så stolt över arbetet inom näringslivet.

Resultatet för Trelleborg ökar i elva av de femton punkter som ingår i enkäten. Bland de positiva omdömena i resultatet nämns till exempel infrastrukturen i Trelleborg där företagen upplever att det finns väldigt goda förbindelser, både fysiskt och digitalt. Även tillgången till rätt kompetens ökar i resultat. Två punkter som av företagen anses som en viktigt faktorer för att kunna bedriva en fullgod verksamhet.

– Vi är jätteglada över resultatet, men vet att vi har mycket goda förutsättningar att förbättra företagsklimatet ytterligare. Det pågår ett långsiktigt arbete för att förbättra dialogen med företagen i kommunen. Tryggare Trelleborg, våra företagsbesök och en intern utbildning i bemötande och förståelse för näringslivet är några exempel på det, säger Zouhair Arabi Eter, chef för avdelning näringsliv i Trelleborgs kommun.

Mätningen används som underlag i näringslivsarbetet i kommunen och resultatet kommer att analyseras mer ingående i dialog med Svenskt näringsliv. Till hösten presenterar Svenskt näringsliv sin ranking för Sveriges kommuner. Rankingen grundas till två tredjedelar på enkätresultatet och till en tredjedel på statistiska faktorer.

Hela enkäten hittar du hos Svenskt näringsliv (foretagsklimat.se)