Gemensamma krafter breddar utbudet av feriejobb

Publicerad:

Just nu är ansökan till sommarens kommunala feriejobb öppen för unga trelleborgare. Det finns 300 platser fördelat på kommunala förvaltningar och bolag och inom föreningslivet i Trelleborg. För att bredda utbudet och täcka in fler behov har man även satsat på ett par nyheter bland årets sommarjobb.

Arbetsmarknadsförvaltningen har i uppdrag att samordna arbetet, både internt och externt, för att allt ska klaffa lagom till sommarlovet börjar om drygt tre månader. Ett gott samarbete med arbetsplatserna som vill ge Trelleborgs unga en bra start i arbetslivet är en förutsättning för att lyckas.

Layal Chidiac och Ragnar Öhman samordnar arbetet med sommarens feriejobb. Ett stort tillsammansarbete med kommunens förvaltningar och bolag, och föreningslivet i Trelleborg.

Fotograf: Ragnar Öhman

– Det är ett stort tillsammansarbete och vi möter mycket engagemang för att ungdomarna ska få värdefull erfarenhet och tjäna egna pengar. Men det är ju även ett tillfälle för arbetsplatserna att visa upp sin verksamhet och väcka intresse för yrket hos en ny generation av medarbetare, säger Charlotta Quarles van Ufford, operativ chef på arbetsmarknadsförvaltningen.

Nyheter i årets utbud

En av nyheterna bland årets feriejobb är Ung drive academy där det finns plats för 30 ungdomar som vill prova på att starta eget företag. Under fyra veckor får ungdomarna testa sin idé och blir coachade av riktiga entreprenörer. I stället för den ordinarie feriejobbslönen utgår ett startkapital på 2 500 kronor och därutöver har man möjlighet att tjäna pengar via sitt företag.

– Vi gör en ny satsning på entreprenörskap för ungdomar utifrån den återkoppling vi fått från tidigare år. Den tar avstamp nu under sommaren, men den som vill kan fortsätta driva sitt företag under året. Det blir mer på riktigt och en sporrande utmaning för de som är drivna och intresserade av att starta eget, säger Charlotta Quarles van Ufford.

Yrkeskollen är en annan nyhet för 2023. Här får den som är lite osäker inför sitt framtida yrkesval chansen att under tre veckor få inblick i fyra olika branscher där efterfrågan på utbildad personal är stor: Vård och omsorg, Barn och fritid, Restaurang och Industri.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda Yrkeskollen i Trelleborgs kommuns regi. Det blir första omgången nu till sommaren, men vi hoppas kunna utveckla det vidare till fler tillfällen under året för att nå fler ungdomar. Att få möjlighet att se, prova på och förstå vad en bransch eller ett yrke handlar om kan ge helt nya insikter och vara avgörande för en ung persons framtid – samtidigt som vi gör en insats för att lösa framtidens kompetensförsörjning, säger Layal Chidiac, rekryterare på arbetsmarknadsförvaltningen.

Matchning och fördelning av platser

Den 31 mars stänger ansökan och då ska årets feriejobbsplatser matchas och fördelas till de som sökt.

– Ansökningarna brukar vara fler än vi har platser så vi försöker prioritera de som inte tidigare fått en plats samtidigt som vi försöker matcha så väl som möjligt, både mot ungdomarnas önskemål och arbetsplatsernas uppgifter, säger Layal Chidiac.

– För många är det första gången man söker jobb och då har man ju inte så mycket i sitt CV, men andra erfarenheter, intresse och egenskaper räcker också långt för en ansökan. Någonstans måste man ju börja, säger Ragnar Öhman, ungdomskoordinator på arbetsmarknadsförvaltningen.