Fullmäktige fattade beslut om frågestund

Publicerad:

Med start senast i juni i år ska allmänheten få möjlighet att ställa frågor till ledamöterna i kommunfullmäktige i samband med sammanträdena. Det beslutades under kommunfullmäktiges sammanträde på måndagen. Syftet är att öka intresset för politik som verktyg för lokal samhällsutveckling.

Tanken är att frågestunden ska arrangeras före mötet och att frågorna ska handla om den kommunala verksamheten. Idén kommer från ett initiativärende, det vill säga ett förslag av ledamöterna själva.

Frågor ska ställas i förväg, via kommunens webbplats trelleborg.se. Mer information om hur kommuninvånare kommer kunna ställa frågor presenteras i god tid innan det är dags för den första frågestunden.

Utveckling av stad och landsbygd

Ledamöterna fattade också beslut om flera ärenden som ska utveckla Trelleborgs stad genom bebyggelse i nya områden eller genom förtätning av befintliga områden:

  • Detaljplan 234 för fastigheten Signalen 19 med flera antogs. Detaljplanen är en del av projektet Övre och Stadsparkskvarteren som gör det möjligt att bygga 250 bostäder och centrumverksamheter. Totalt planeras det i området för cirka 600 nya bostäder, ny förskola och en utökning av Stadsparken.
  • Ett exploateringsavtal mellan kommunen och Hemsö godkändes. Avtalet gäller Hemsös planer på ett 16-våningshus i korsningen Hamngatan-Corfitz Beck Friis-gatan som bland annat ska rymma hotell och kommunkontor. Ett exploateringsavtal säkerställer genomförandefrågor kopplade till detaljplanen.
  • Två beslut rör norra Trelleborg, vid Västervång och Gränstorp. Här beslutade fullmäktige dels att godkänna ett köpekontrakt gällande fastigheten Spaljén 1, dels att godkänna ett markanvisningsavtal för fastigheten Ask 1.

Val till kommunala bolag

Eftersom det är nytt år utsåg fullmäktige nya ledamöter, ordförande, vice ordförande och lekmannarevisorer till de kommunala bolagen.

Det gäller Visit Trelleborg, TrelleborgsHem, Trelleborg Hamn, Trelleborgs Energi, Trelleborgs Elnät, Östersjöterminalen och Fastighets AB Kaplanen.

Dagordning, handlingar och mötesprotokoll (efter justering) finns i mötesportalen Meetings.