Första grävtaget för LSS-boende i Maglarp

Publicerad:

På fredagen var det byggstart för kommunens nya LSS-boende i Maglarp. Boendet ska ha sex platser och beräknas stå färdigt strax före nästa sommar.

Socialnämndens ordförande Venzel Rosqvist tog det första grävtaget för ett nytt LSS-boende i Maglarp. På plats var också (från vänster): Daniela Meza Reyes, biträdande projektledare för fastighetsavdelningen, Ola Jarleklint, projektchef för Gärahovs bygg AB, Daniel Rosén, projektledare för fastighetsavdelningen, Mikael Lovén, enhetschef för avdelningen funktionsstöd, och Jessica Hahne, avdelningschef för avdelningen funktionsstöd.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Boendet i Maglarp blir en gruppbostad med sex platser för de personer som på grund av sin funktionsnedsättning har svårt att klara av miljöer inne i centralorten där andra gruppboenden är placerade.

Anpassningar utifrån individens behov

– Det här är en satsning som ligger i tiden för Trelleborgs kommun för att möta medborgarnas behov. Det är i mötet mellan individen och miljön som det uppstår svårigheter och det här boendet är utformat för ett bra möte, säger Mikael Lovén, enhetschef inom avdelningen funktionsstöd (tidigare LSS).

Han berättar att boendet erbjuder en rad olika anpassningar utifrån individens behov.

– Här finns genomtänkta lösningar som reducerar onödigt stimuli i fråga om ljud och andra störningsmoment. Tomten skapar goda förutsättningar med grönska och naturliga aktivitetsytor. Det kommer att vara en personaltät verksamhet utifrån brukarnas behov.

14 månader

Nu väntar en produktionstid på 14 månader vilket innebär att boendet beräknas stå färdigt strax före sommaren 2023.

– Byggstarten har försenats. Boendet skulle egentligen placeras på en annan tomt men där upptäcktes fridlyst växt så vi fick leta efter alternativ. Nu är vi väldigt glada att äntligen komma i gång. Det kommer att bli ett väl anpassat hus, lite speciellt med sin runda form, med egna ingångar för varje lägenhet, säger Daniel Rosén, projektledare på fastighetsavdelningen.

Boende med mycket hög kvalitet

På plats i Maglarp var socialnämndens ordförande Venzel Rosqvist.

– Efter flera förseningar som vi inte råder över drar vi i dag i gång byggandet av vårt nya LSS-boende. Här kommer vi att kunna erbjuda ett boende med mycket hög kvalitet, sa Venzel Rosqvist innan han satte sig bakom spakarna och tog det första grävtaget.

Projektledaren Daniel Rosén visade en skiss på hur LSS-boendet i Maglarp ska byggas i en rund form omgivet av grönska och naturliga aktivitetsytor.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Det första grävtaget firades med kaffe och tårta. På plats var bland andra (från vänster) Mikael Lovén, enhetschef för avdelningen funktionsstöd, Daniel Rosén, projektledare för fastighetsavdelningen, och Venzel Rosqvist, ordförande i socialnämnden.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Kategorier