Forskningsprojekt om klimatanpassning

Publicerad:

Trelleborgs kommun kommer under ett år framöver att delta i två forskningsprojekt om klimatanpassning. Båda projekten är inom området för trafik och infrastruktur.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Det första projektet kommer att ledas av Lunds Tekniska Högskola och ska fokusera på att utveckla en dynamisk klimatanpassningsstrategi för en kustnära järnväg i södra Sverige, där Trelleborg kommer att användas som modell. Trafikverket är också en av projektpartnerna.

Planering av Sjöstaden och Västra Sjöstaden

Det andra projektet kommer att ledas av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och fokusera på att utveckla nya processer och verktyg för klimatanpassad transportinfrastruktur i täta och hållbara städer, med fokus på vägnätet in till Trelleborg och planeringen av Sjöstaden och Västra Sjöstaden. Referensgruppen kommer att bestå av Trafikverket, Länsstyrelsen Skåne, Borås stad och Botkyrka kommun.

Johannes Hagström, hållbarhetsstrateg på Trelleborgs kommun, kommer att samordna kommunens deltagande i projekten.

– Det är fantastiskt roligt att både LTH och VTI har fått projektmedel att bedriva forskning i Trelleborgs kommun. Beslutsstöd och ansvarsfördelning är stora och viktiga frågor. Vi är stolta och ser fram emot att få jobba vidare med detta, säger Johannes.

Projekten har beviljats medel av VINNOVA, Sveriges Innovationsmyndighet, och kommer att pågå i ett år från maj.