Förintelsens minnesdag uppmärksammas med musikteater

Publicerad:

I år uppmärksammar Trelleborgs kommun Förintelsens minnesdag med en musikteaterföreställning baserad på vittnesmål från koncentrationslägret Ravensbrück. Föreställningen spelas på Parken den 27 januari.

– Vi har bjudit in Teater Apolonia som sätter upp en föreställning om tillvaron i det tyska koncentrationslägret Ravensbrück. Det är verkligen en levande historielektion från en mormor till sitt barnbarn och vidare till alla oss, säger Annika Eriksdotter, chef för kommunens enhet för allmänkultur.

Musikteaterföreställningen handlar om tillvaron i det tyska koncentrationslägret Ravensbrück.

Fotograf: Teater Apolonia

Det är teatersällskapets konstnärliga ledare, Ida Gustafsson, som skildrar sin mormor Halinas historia. Föreställningen bygger på Halinas egna ord och beskrivningar av den miljö och de obarmhärtiga metoder som hon tillsammans med drygt 132 000 andra kvinnor fick utstå i koncentrationslägret under 10 månader.

Föreställningen spelas på Parken i Trelleborg fredagen den 27 november klockan 18. Magnus Isgren och Torbjörn Christensen, ordförande respektive 1 vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, kommer att inleda kvällen med att hälsa alla välkomna.

Köp biljett till föreställningen.

Samarbete med nationellt forum

Den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, infaller varje år den 27 januari – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

– I Trelleborg har vi sedan 2005 i stort sett varje år högtidlighållit denna dag genom olika arrangemang, både i kommunens regi och i samarbete med andra aktörer, berättar Annika Eriksdotter.

Årets arrangemang görs i samarbete med Forum för levande historia, som är en myndighet under kulturdepartementet. Myndigheten fungerar som ett nationellt forum som ska främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen.