Föreningar pratade medlemsrekrytering i Parken

Publicerad:

Matnyttig information, samtal om medlemsrekrytering och möten med andra engagerade stod i fokus när kommunen bjöd in föreningsaktiva till en kvällsträff. Stödet till föreningslivet har växlats upp under det senaste året och Hanna Edwall, ny föreningssamordnare, vill fortsätta utveckla arbetet framöver.

Föreningssamordnare Hanna Edwall välkomnade föreningarna till träffen.

Fotograf: Alexander Hultgren

Ett 70-tal personer deltog på föreningsträffen tidigare i veckan. Medarbetare från kommunen informerade om vilket kommunalt stöd som erbjuds till föreningarna och externa aktörer var på plats för att berätta om hur föreningar kan söka deras bidrag.

– Vi vill gärna hålla oss ajour med vad som händer inom föreningsverksamheten, och framförallt kulturlivet. För oss är träffen ett bra sätt att nätverka med andra föreningar och hitta möjligheter till nya samarbeten, säger Peter Frank, styrelseledamot i Riffet.

Han är nöjd med samarbetet med kommunen.

– Det fungerar mycket bra. Vi har en bra dialog och får dessutom tips och råd om i vilken riktning vi kan utveckla Riffet.

Flertal utbildningar

Kultur- och fritidsförvaltningen som ansvarar för föreningsfrågor inom kommunen har under 2023 utvecklat stödet till föreningarna. Utbildningsinsatserna har växlats upp och en ny föreningssamordnare, Hanna Edwall, har anställts.

– Det känns kul att vara på plats och mitt första halvår har gått riktigt fort säger Hanna Edwall som tillträdde tjänsten i början av sommaren.

Under hösten har kommunen bland annat erbjudit utbildningar i föreningskunskap, hedersrelaterat våld och menscertifiering av idrottsförening. Flera av utbildningarna arrangeras i samverkan med RF-Sisu Skåne.

– Vi har ytterligare en utbildning, om bokföring, planerad i november. Målsättningen är att fortsätta erbjuda föreningarna i Trelleborgs kommun olika utbildningar som kan fungera kunskapshöjande och samtidigt inspirerande, säger Hanna Edwall.

Träna på att bjuda in

Under föreningsträffen ordnades också en kortare workshop på temat medlemsrekrytering. Hur kan föreningar få fler att bli medlem och vilja engagera sig i verksamheten? Deltagarna på mötet fick öva på att bjuda in nya medlemmar in i sin förening och Hanna Edwall kom med följande tips:

– Enligt Volontärbarometern 2023 mår 94 procent av de som engagerar sig ideellt bättre tack vare sitt engagemang. Så om du vill få människor i din omgivning att må bättre, bjud in dem till din förening. Win för dig, win för din förening och win för din omgivning!

Mer information

Aktuella utbildningar för föreningar