Föreningar kan börja nattvandra

Publicerad:

Trelleborgs kommun uppmuntrar föreningar att börja nattvandra. Trelleborg Muay Thai har nappat på erbjudandet – och rekommenderar fler att haka på. Torsdagen den 16 november bjuder kommunen in till digitalt informationsmöte för intresserade föreningar.

Karin Jeppsson är gruppledare för Tryggare Trelleborgs fokusområde Meningsfull fritid.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Trelleborgs kommun har ingått ett samverkansavtal med stiftelsen Nattvandring.nu. Målet är utökad nattvandring som en del av det lokala förebyggande arbetet. Ökad vuxennärvaro i det offentliga rummet bidrar till ökad trygghet, inte minst för barn och unga. Detta sker i samverkan med bland annat trygghetsvärdarna och Polisen, säger Karin Jeppsson som är gruppledare för fokusområdet Meningsfull fritid i Tryggare Trelleborg.

Får många positiva reaktioner

Trelleborg Muay Thai har börjat nattvandra och tycker att fler ska göra detsamma.

– Bara gör det! Vi träffar massor av ungdomar och får många positiva reaktioner. Vi började nattvandra eftersom vi tycker att det är viktigt med fler vuxna på stan och vill vara med och göra en insats, säger klubbens ordförande Ulrika Johansson.

Klubben har hittills varit ute två gånger och målet är att nattvandra en gång i månaden. Så här beskriver Ulrika en vanlig nattvandring:

– Vi samlas på klubben, ringer till trygghetsvärdarna och får tips på var vi ska vandra. Sedan är vi ute en och en halv timme, går tillbaka och värmer oss på klubben en stund och sedan tar vi en runda till på en och en halv timme. Sedan avslutar vi gemensamt på klubben och ringer trygghetsvärdarna för att återkoppla om hur kvällen har varit.

Få mer information om nattvandring

Torsdagen den 16 november klockan 18.00 bjuder Trelleborgs kommun in till ett nytt informationsmöte för att få fler föreningar intresserade. Mötet sker digitalt. Kommunen, polisen och nattvandring.nu är med på mötet och berättar mer.

– Erfarenheter från andra kommuner visar att ekonomisk ersättning till föreningar är en framgångsrik metod för att engagera föreningslivet i nattvandring. Därför vill vi prova detta koncept även i Trelleborg, säger Karin Jeppsson.

Så här anmäler du dig till mötet

Anmäl deltagare till karin.jeppsson@trelleborg.se senast den 14 november så skickas möteslänk ut inför mötet.