Fokus på sim- och läskunnighet på familjelördagen

Publicerad:

Under snart ett år har biblioteket och badhuset samarbetat för att öka både läskunnighet och simkunnighet hos barnen i Trelleborg. På lördag bjuder verksamheterna gemensamt in till en familjedag med badvett och högläsning i fokus. Bland annat kommer badhusets simlärare läsa för barnen.

Popup-aktiviteter och uppsökande verksamhet blir allt vanligare bland bibliotek i hela landet, som ett sätt att göra litteraturen mer tillgänglig. I Trelleborgs kommun pågår sedan sommaren 2022 pilotprojektet Bok & bölja som bygger på ett samarbete mellan biblioteket och badhuset.

Sofi Sjöstrand vid popup-biblioteket på badhuset.

Fotograf: Jörgen Gånvall

– Syftet med projektet är att hitta sätt att främja både läsning, högläsning och simkunnighet hos barn. Vi har bland annat placerat ut popup-bibliotek på friluftsbadet i Anderslöv och på badhuset, berättar Sofi Sjöstrand, bibliotekssamordnare och initiativtagare.

Besökarna får låna hem böckerna och systemet bygger på förtroendelån.

Bokgåvor via simskolan

Inom ramen för projektet har det också delats ut bokgåvor. Alla barn som deltar på kommunens sommarsimskola har fått boken Lukas och Lotta lär sig badvett av Cornelia Kindmo. Boken är en faction-bok som Svenska Livräddningssällskapet har varit involverad i.  

Författaren kommer till biblioteket på familjelördagen den 20 maj för att prata både om sina böcker, om högläsning och om badvett. Det blir också tipsrunda, hjärt- och lungräddning och så kommer simlärare från badhuset att läsa högt för barnen.  

Alla barn på sommarsimskolan har fått boken Lukas och Lotta lär sig badvett.

Fotograf: Henrik Rogowski

Sofi Sjöstrand kände tidigt att kombinationen simning och läsning skulle gå hem.  

– Det finns många böcker om simning, badvett och vattenmiljöer. Och forskningen lyfter fram hur viktigt det är att det läsfrämjande arbetet behöver ske där barnen befinner sig, säger Sofi Sjöstrand. 

Hur projektet fallit ut ska utvärderas i höst, men det finns redan i dagsläget förhoppningar om att kunna fortsätta med Bok & bölja i någon form.  

Information om familjelördagen finns på bibliotekets webbplats.