FN-dag för att uppmärksamma våld mot äldre

Publicerad:

FN har utsett 15 juni till en dag för att uppmärksamma våld mot äldre. I Trelleborgs kommun finns verksamheter som arbetar med frågan och här erbjuds stöd och hjälp.

FN har utsett 15 juni till en dag för att uppmärksamma våld mot äldre. Thérèse Andersson och Anja Robertsson berättar om vad kommunen kan erbjuda för stöd.

Thérèse Andersson, samordnare för familjevåldsgruppen i Trelleborgs kommun, och Anja Robertsson, enhetschef inom vård och omsorg, är med och uppmärksammar FN:s initiativ.

Grupp som ökar

De berättar att gruppen äldre medborgare är stor och precis som för resten av befolkningen är det inte ovanligt att bli utsatt för våld. Antalet äldre och den gruppen som kallas ”äldre-äldre” ökar stadigt, i alla fall några år till. En del av dess ”äldre-äldre” syns inte mycket ute i samhället men det är en riskgrupp för att utsättas för våld och mörkertalet är förmodligen högre än vi tror.

– Inom socialförvaltningen möter vi en liten del av dessa. Oftast beror det på olyckshändelser i hemmet med fysisk skada som följd, sjukdomar eller orosanmälningar från personer i omgivningen. Med uppsökande verksamhet och återkommande försök till kontakt når vi ytterligare annars för oss okända medborgare. En grupp som behöver uppmärksammas är de som vårdas av anhöriga. Att vårda en anhörig 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året lägger en första grundsten för risk för någon form av våld i hemmet, säger Anja Robertsson.

Kan se ut på många olika sätt

Hon berättar vidare att våld kan se ut på många olika sätt och behöver inte bara vara fysiskt. Anhörigvårdare kan på grund av trötthet och utmattning till exempel ge för mycket medicin för att själv få en lugn stund, ta den gamlas pengar, inte ge tillräckligt med mat och dryck eller undanhålla hjälpmedel. Fysiskt våld kan vara knuffar, fasthållning, inlåsning, slag eller något annat som skadar kroppen och gör fysiskt ont. Det kan också vara den äldre, sjuka personen som på grund av sin sjukdom utsätter sin anhörigvårdare för våld.

Våldet försvinner inte

Om det har förekommit våld i en parrelation försvinner inte det när paret blir äldre och det syns inte på utsidan vem som är utsatt för våld. Det förekommer i alla samhällsgrupper oavsett bakgrund, utbildning och ekonomisk situation.

– Att ha levt många år i en våldsam relation kan påverka självkänslan, den psykiska och fysiska hälsan och det är inte ovanligt att fundera över hur livet blev och hur en vill leva de åren som är kvar, säger Thérèse Andersson.

Kontaktuppgifter för att få hjälp

Om du själv eller någon i din närhet är äldre och utsätts för någon form av våld och behöver stöd kan du vända dig till vård och omsorg inom socialförvaltningen. Ring via kommunens kundtjänst på 0410-73 30 00.

Om det gäller våld i nära relation kan familjevåldsgruppen hjälpa till via 0410-73 32 03.

Andra bra telefonnummer:

  • Kvinnojouren Söderslätt 0410-477 00
  • Brottsofferjouren Söderslätt 0410-103 70