Fler hembesök ska ge tryggare start på livet

Publicerad:

Växa tryggt är föräldraskapsstöd i samverkan. Jenny Andersson, en av kommunens föräldrastödjare, är med i arbetet som nu påbörjas på Fagerängens barnavårdscentral. Syftet med Växa tryggt är att förbättra förutsättningarna för barnets hälsa genom att tidigt erbjuda stödjande insatser.

”Spännande att få vara en del av Växa tryggt och möta föräldrar och barn för att tidigt kunna erbjuda stöd.” Det säger Jenny Andersson, en av kommunens föräldrastödjare.

Fotograf: Patrik Nyström

– Som föräldrastödjare känns det spännande att få vara en del av Växa tryggt och möta föräldrar och barn för att tidigt kunna erbjuda stöd, säger Jenny Andersson som ingår i kommunens förebyggande enhet inom socialtjänsten.

Ett utökat hembesöksprogram

Växa tryggt är ett utökat hembesöksprogram för förstföderskor och födande som är födda i Öst- och Sydeuropa (utanför EU), Afrika, Asien eller Sydamerika som föder för första gången i Sverige. Ett annat kriterium bygger på ett särskilt CNI-mått (Care Need Index) för att se vilka barnavårdscentraler som är aktuella för programmet.

– Arbetet med Växa tryggt utgår från barnkonventionen och syftar till att förbättra förutsättningarna för barns hälsa och bidra till en jämlik start i livet genom att tidigt erbjuda stödjande insatser. Hembesöken ger möjlighet till extra tid och stöd för föräldrarnas frågor, säger Jenny Andersson.

Känns givande med nära samverkan

Hembesöksprogrammet erbjuder sex hembesök av barnhälsovårdssjuksköterska från BVC tillsammans med barnmorska från mödrahälsovården och föräldrastödjare från kommunens förebyggande socialtjänst.

– Det känns givande att få ha en nära samverkan med Fagerängens BVC och barnmorskor för att använda sig av varandras kunskap för att möjliggöra ett övergripande stöd till familjer. Min förhoppning är att tillsammans med föräldrarna kunna utforska utmaningar i föräldraskapet och förstärka det positiva samspelet i relationen mellan barn och förälder.

Arbetet på Fagerängens BVC inleds under maj månad.

Kategorier