Fira in julen med massa aktiviteter och lykttändning

Publicerad:

På söndag avslöjas vem som blir årets lykttändare, vilket enligt kriterierna ska vara en person som gjort något för att sätta Trelleborgs kommun på kartan. Dessutom firas första advent i centrala Trelleborg, med julskyltning, pyssel och massa roliga händelser – och smart julbelysning med tanke på omvärldsläget.

Under eftermiddagen den 27 november tar julstämningen över Trelleborg. Kommunala verksamheter och Citysamverkan bjuder tillsammans in till bland annat tomteparad, godisregn, pysselverkstad, eldshow och en ljuspromenad.

Dessutom avslöjar kommunfullmäktiges ordförande Ulf Bingsgård vem som blir årets lykttändare. Under ceremonin medverkar även Trelleborgs scoutkår och Trelleborgs församling. Scouterna kommer med elden som tänder lyktan och Angelica Kilander, ny kyrkoherde från och med denna vecka, läser en julbetraktelse.

Smartare julbelysning

Enligt traditionen är lykttändarens uppgift att tända Trelleborg. Den här säsongen kommer det dock att se lite annorlunda ut när det gäller kommunens julbelysning. Under första advent kommer det att lysa som vanligt i Trelleborg, men i övrigt ska julbelysningen både inomhus och utomhus vara lite mer sparsam i år.

Julbelysningen kommer att vara släckt varje dag från klockan 22.00 på kvällen till klockan 06.00 nästa morgon, och i de kommunala verksamheterna (bortsett från förskolor och boenden) kommer man att avstå från eldrivna ljusstakar och julstjärnor. Åtgärderna är en del av kommunens plan för energibesparande åtgärder på kort sikt. Formellt beslut om planen fattas av kommunstyrelsen den 30 november.

Kommunens plan för energibesparing går i linje med Energimyndighetens direktiv och EU:s beslut att alla medlemsländer ska minska sin energiförbrukning. Bakgrunden är en ökad risk för tillfällig energibrist. Genom att minska de kommunala verksamheternas elförbrukning visar Trelleborgs kommun vilja att ta ansvar för, och tillsammans med, kommunens invånare.

Fakta om lykttändaren

Trelleborgs kommun har, genom kommunfullmäktiges ordförande, utsett årets lykttändare varje skyltsöndag sedan 1984.

Utmärkelsen ska gå till någon som under året placerat Trelleborg på kartan.

Genom åren har flera företagare, eldsjälar, idrottslag och föreningar blivit lykttändare.

Program 27 november - med reservation för ändringar och cirkatider

 • 15.00 Kulturskolans dansgrupper visar upp sig på stora scenen och elevernas spännande konstutställning finns runt träden i stadsparken.

  Dessutom behöver Trelleborgens vikingar barnens hjälp med att läsa ett meddelande i runskrift. Håll utkik efter den vikingaklädda borgfrun på stan!

  Pyssel på museet och biblioteket delar ut julklappar från sin cykel i city!

  15.25 spelar Kuststadens marschorkester, kören CumPane och Trelleborgs Kammarkör sjunger. Efter eldshowen som är klockan halv fem får vi klockan

  16.30-16.45 Eldshow med Nidhögg. Showen är en stridsuppvisning med brinnande rekvisita och eldblåsning. Observera att i år är den i Stadsparken!

  16.45 Trelleborgs kyrkoherde Angelica Kilanders julbetraktelse och Joachim Bäckström sjunger. Trelleborgs scoutkår kommer med sin eld och tänder lyktan varpå kommunfullmäktiges ordförande Ulf Bingsgård presenterar årets lykttändare.

 • 16.15 Vi samlas på Rådhustorget direkt efter godisregnet med Kuststadens Marschorkester, lyktor, ficklampor, pannlampor och facklor och går tillsammans till Stadsparken där Trelleborgs kommun offentliggör årets lykttändare.

 • Förutom Lykttändning så är det ju även skyltsöndag i Trelleborgs city, passa på att flanera runt på stan som har så mycket fint att erbjuda, speciellt denna dag!

  12.00-16.30 Öppna butiker och marknadsstånd i city, både ute och inne på Algatan, gågatan, C B Friisgatan och en liten del av Östergatan. Och Trelleborgs scoutkår finns som vanligt på Rådhustorget.

  12.00 Tomtefar och tomtemor inviger skyltsöndagen med en tomteparad. Unga som gamla samlas vid församlingshemmet på Valldammsgatan och går tillsammans mot Östergatan via Algatan + gågatan. Tomtetåget finns på plats för den som föredrar en åktur bort till Rådhustorget.

  12.00 Tävlingen om årets bästa julskyltning startar och pågår till klockan 17.30. Röstlappar och brevlåda finns i Erik Olsson Fastighetsförmedlings tält mittemot Rådhustorget.

  12.15, 13.15, 14.15, 15.15 Per-Ola Sandberg underhåller på Rådhustorget och bjuder in till dans kring granen. Varje tillfälle avslutas med trolleri.

  15.30 Citysamverkans Årets Butik, Årets Smakställe och Årets Serviceföretag avslöjas. Dessutom tillkännager Visit Trelleborg vem som får Guldpalmen 2022, på lilla scenen på Rådhustorget.

  16.00 Flygande tomtar hälsar på och bjuder på godisregn på Rådhustorget.

  Föreningen Gamla Trelleborg finns i före detta Electroluxbutiken på Algatan med bildvisning, bokförsäljning, glögg och pepparkakor.