Finlands självständighetsdag aktuell också i Trelleborg

Publicerad:

Idag den 6 december är det Finlands självständighetsdag, något som uppmärksammas även i sydliga Trelleborg i Sverige. Trelleborgs kommun ingår i det finska förvaltningsområdet, vilket bland annat innebär att finska språket och kulturen har en stärkt ställning i Trelleborgs kommun.

Barn i Trelleborgs kommun som önskar modersmålsundervisning på finska ska få det. Här får vi träffa två elever i kommunen som har finska som modersmål.

Bella är tretton år, går i sjuan och får modersmålsundervisning i finska.

Bella

Bella är tretton år och går i sjunde klass. Hon har en lillebror som är två år yngre. Deras mamma är finska och det är därför Bella lär sig finska. När hon var liten spelade hennes mamma ibland finska barnsånger som Bella har lärt sig. Hon lyssnar fortfarande på finsk musik men numera är det inte barnsånger.

– När jag träffar ukki (morfar) frågar han ibland hur det går för mig i finskan, säger Bella. Vi åker vartannat år till Finland och då pratar jag lite finska med släkten.

Bellas familj äter ibland finsk mat som piroger och rieska, potatismos-bröd.

På frågan om hur Trelleborgs kommun ytterligare kan lyfta den finska kulturen, svarar Bella:

– Eftersom det är lag på att man ska få välja finska som sitt språkval, tycker jag att skolorna ska bli bättre på att informera eleverna om det.

Sami

Sami är fjorton år och inte själv född i Finland, men har en finsk pappa. Sami tycker inte att han pratar så bra finska, men passar på att prata lite finska ibland med sin pappa och med sina farföräldrar, för att lära sig när han får tillfälle.

Sami tar inte så stor del av den finska kulturen, men självständighetsdagen den 6 december firar han med familjen varje år. Och så försöker han lära sig mer om finsk kultur. På frågan om hur Trelleborgs kommun kan lyfta den finska kulturen, har Sami en idé.

– Man kunde servera finska maträtter i skolan, till exempel karelska piroger, säger Sami.

FilmiKlubi

FilmiKlubi är ett arrangemang för att främja den sverigefinska kulturen. FilmiKlubi bjuder på filmvisning på finska, fika och möjlighet att prata finska första måndagen i månaden. Plats: Museet i Trelleborg, Stortorget 1. Alla är välkomna! Dörrarna öppnas klockan 18.00.

Idag på Finlands självständighetsdag visas filmen Aktivistit, Aktivisterna, (1939). Tid: 1 timme, 50 minuter.

FilmiKlubi

Finskt förvaltningsområde

Att Trelleborgs kommun ingår i det finska förvaltningsområdet innebär bland annat att barn som bor i Trelleborgs kommun har rätt till förskola som är helt eller delvis på finska. De barn som önskat modersmålsundervisning på finska ska få det.

De som bor på Trelleborgs kommuns äldreboenden har rätt till äldreomsorg som är helt eller delvis på finska. Finsktalande personal finns på flera äldreboenden i Trelleborgs kommun och i hemtjänsten.

Alla har rätt att använda finska vid muntliga och skriftliga kontakter med Trelleborgs kommun i de ärenden där kommunen är beslutsfattare.

Trelleborgs kommun ska skydda och främja det finska språket och den sverigefinska kulturen. Barns utveckling av en finsk kulturell identitet och användning av finska ska främjas. Böcker och ljudböcker på finska, både till barn och vuxna, har köpts in till Trelleborgs bibliotek. Aktiviteter och föreställningar för barn arrangeras också.

Läs mer om finskt förvaltningsområde

Kategorier