Fastighetsbolag och kläddesigner prisades under Näringslivsdagarna

Publicerad:

Näringslivsdagarna 2022 avslutades med lunch i galastämning där två Trelleborgsföretag fick ta emot pris för sina insatser under året. Trelleborgs kommuns näringslivspris gick i år till Bengt Nilsson som driver fastighetsbolaget Alsingevallen. Nyföretagarcentrum Öresund utsåg Ash Maison AB till Årets nyföretagare. 

Bengt Nilsson fick ta emot årets Näringslivspris av Lars G Olsson, ordförande för arbetsmarknadsnämnden och Zouhair Arabi Eter, avdelningschef näringsliv.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Bengt Nilsson är en känd profil inom Trelleborgs näringsliv. Hans bolag Alsingevallen äger bland annat Centralstationen, Postkontoret och Gamla Tullkammaren. Senast har Bengt Nilsson figurerat i media i samband med bygget av Victoriasalongen som har sin förlaga i tågfärjan Drottning Victoria som gick till Sassnitz på 1940-talet.

Bengt uttrycker att kärleken till hemstaden emellanåt får styra hans satsningar mer än den omedelbara avkastningen på investeringen.

– Som trelleborgare är utvecklingen i vår stad min främsta drivkraft. Jag kommer härifrån och jag brinner för den här kommunen. Jag är mycket glad och stolt att jag uppmärksammas så här, säger Bengt Nilsson som grundade Alsingevallen för drygt 20 år sedan.

Årets nyföretagare blev trelleborgaren Jesper Green som grundat bolaget Ash Maison. Företaget designar unika streetweare-kläder med inspiration från koreanskt mode – med hållbarhet i fokus.

Kläderna produceras av hållbar bomull och säljs genom den egna e-handelsportalen Where is Ashely och transporteras därefter till slutkund med miljöcertifierade transporter.

Företaget Ash Maison fick ta emot priset Årets nyföretagare.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Det känns bra att vi uppmärksammas för den tid, pengar och energi som vi har lagt ner, säger Jesper Green som beskriver resan från hobbyprojekt för drygt fyra år sedan till etablerat företag som oerhört lärorik och givande.

– Men samtidigt som att det är kul att vinna priser är det absolut viktigaste för oss som team att få vårt varumärke att växa. Det här är bara början. Förhoppningsvis syns vi på New York Fashion Week om några år, fortsätter han.

Motiveringarna

Näringslivspriset 2022
Med skickligt affärsmannaskap och ett stort samhällsengagemang har Bengt Nilsson med framgång bidragit till hemmakommunens och näringslivets utveckling. Han är en av de stora eldsjälarna som satsar både ekonomiskt och med hjärtat i staden Trelleborg. Därför är det med stor glädje och stolthet som Kommunstyrelsen i Trelleborgs kommun tilldelar Bengt Nilsson 2022 års Näringslivspris.

Årets nyföretagare 2022
Med hållbarhet i fokus från bomullen, som produkterna produceras av, till emballage och transporter. En modern e-handlare som skapar unika street wear-kläder med en touch av Korea. Ett starkt team med olika kompetenser i symbios driverföretaget framåt. Så representeras det nya näringsliv som växer fram i Trelleborg.

Fakta om priserna

Näringslivspriset

Näringslivspriset delas antingen ut till följd av speciella insatser och framgångar under året eller som belöning för många år av framgångsrikt företagande. Mottagaren ska på något sätt ha satt Trelleborg på kartan genom sitt företagande. Utmärkelsen kan gå till en enskild företagare eller ett helt företag. Vinnaren utses av kommunstyrelsen i Trelleborgs kommun.

Tidigare mottagare av Trelleborgs kommuns näringslivspris:

  • 2021: Alfred Pedersen & son
  • 2020: Protega AB
  • 2019: VA-gruppen
  • 2018: Qloss
  • 2017:Trelleborg AB

Årets Nyföretagare

Årets Nyföretagare utses varje år för att lyfta fram goda lokala förebilder. Det är personer som har kommit igång med sin verksamhet på ett bra sätt och som ännu inte drivit företaget i tre år. Priset delas ut av Nyföretagarcentrum Öresund.