Erfarenhet från sjukhus blev egen utställning

Publicerad:

Disneyfilmerna blev tröst och trygghet för Kajsa Albrecht när hon lades in på sjukhus i sjuårsåldern. Nu, 20 år senare, har hon en alldeles egen Disney-utställning på Trelleborgs museum.

Kajsa Albrecht ställer ut maskeradmasker på Trelleborgs museum. Temat är Disney.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Ett skåp i sjukhuskorridoren i Lund visade sig innehålla en skatt av Disneyfilmer. Kajsa hade drabbats av en hjärntumör och en längre sjukhusvistelse väntade. I dag har hon en så kallad enskild placering inom ramen för kommunens LSS-verksamhet.

Fastnade för Disney

– Det stod ett grått och tråkigt skåp i korridoren på sjukhuset. När jag öppnade skåpet såg jag att det var fullt av filmer. Då fastnade jag för Disney. Det blev en trygghet för mig när jag var sjuk, säger Kajsa.

Den erfarenheten har nu omvandlats till en utställning på Trelleborgs museum. Skåpet från sjukhuset finns med som en introduktion till utställningen som består av ett antal maskeradmasker med tema Disney. I lördags var det vernissage och utställningen är nu öppen till och med den 5 november.

– Jag är väldigt pysslig av mig och har alltid nya projekt på gång. Maskerna har jag hållit på med under sommaren och sedan frågade jag här på museet om jag fick lov att ha en utställning. Det känns väldigt speciellt.

Trygghet och vila

Disneyfilmerna har följt Kajsa genom livet och är betydelsefulla.

– De innebär fortfarande trygghet för mig. Och vila. När jag känner mig hjärntrött sätter jag gärna på en film. Snövit var den allra första jag såg, minns Kajsa.

Enskild placering är en möjlighet för personer på daglig verksamhet att ta ett steg ut i arbetslivet. Kajsa har varit på museet i två och ett halvt år.

– Jag trivs jättebra och har jättesnälla kollegor, säger hon och nickar mot museivärden Cristina Hagander som står en bit bort.

Sätter nya mål

Cristina är Kajsas kontaktperson och ser tillsammans med Johanna Friman, arbetskonsulent på daglig verksamhet, till att allting fungerar bra.

– Det är så häftigt att se den här utställningen och hur Kajsa utvecklas. I min roll som kontaktperson ingår bland annat att jobba med de styrkor som hon redan har men även stötta i de delar där det kan finnas begränsningar, säger Cristina.

– Vi träffas ungefär var tredje månad och stämmer av hur allting går och sätter nya mål. Enskild placering har ingen tidsbegränsning, utan den fortsätter så länge det fungerar bra. Just nu har vi runt 35 personer som är ute på enskild placering, säger Johanna.

Vill ge tillbaka till sjukhuset

Även om utställningen på museet stänger den 5 november kan den dyka upp i andra sammanhang.

– Vi har pratat om att kanske ha det som en vandringsutställning. Bland annat har jag en idé om att fråga sjukhuset i Lund om de är intresserade. Det vore kul för då skulle jag få ge tillbaka lite av allt jag fick med mig därifrån!

Skåpet med alla filmer, som Kajsa Albrecht hittade på sjukhuset, är en del av utställningen.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Johanna Friman (till vänster) är arbetskonsulent på daglig verksamhet inom kommunens LSS-verksamhet. Cristina Hagander är museivärd och Kajsa Albrechts kontaktperson. Tillsammans ser de till att Kajsa får en bra enskild placering på Trelleborgs museum.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Utställningen består av ett 15-tal maskeradmasker och finns att ta del av till och med den 5 november.

Fotograf: Niclas Ingvarsson