Enkätsvar hjälper kommunen skapa trygg miljö på centralstationen

Publicerad:

Trelleborg C upplevs som otrygg – trots att få besökare blivit utsatta för brott eller sett brott begås på platsen. Det visar svaren på den enkät som Trelleborgs kommun genomförde i månadsskiftet september-oktober i år. Nu prioriterar kommunen det trygghetsskapande arbetet tillsammans med fastighetsägaren.

I september genomförde Trelleborgs kommun en enkät bland resenärer på Trelleborgs centralstation för att undersöka hur resenärer och besökare upplever tryggheten på platsen. Anledningen är de problem med brott som förekommit på centralstationen och resecentrum sedan invigningen 2015.

Enkätsvaren visar att få besökare har utsatts för eller bevittnat brott på resecentrum under det senaste halvåret. Trots låg utsatthet för brott så upplever ändå 66 procent av de som svarat på enkäten platsen som otrygg. Individens uppskattning av tryggheten på resecentrum korrelerar alltså inte med den faktiska risken att utsättas för brott, något som också bekräftas av polisens årliga trygghetsmätningar.

Trygghetsskapande arbete prioriteras

Enkätresultaten visar även att andra saker än faktisk utsatthet påverkar människors känsla av trygghet, bland annat om en plats upplevs som hel, ren och inbjudande, och att den är fri från störningar som kan uppfattas som negativa.

– När man kommer till resecentrum som pendlare, turist eller besökare så är det viktigt att man känner sig välkommen och trygg på platsen. Att man inte gör det på Resecentrum är inte acceptabelt och vi kommer att fortsätta prioritera det trygghetsskapande arbetet på platsen tillsammans med fastighetsägaren, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin.

Regelbundna besök av trygghetsvärdar

Kommunens trygghetsvärdar besöker ofta resecentrum och har sedan i slutet av juni registrerat 144 ärenden på platsen. Vid behov tillkallar trygghetsvärdarna polis som har befogenheten att avvisa personer som genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen.

Även tjänstepersoner från arbetsmarknadsförvaltningen och socialtjänsten har genomfört platsbesök för att identifiera individer som kan vara berättigade till någon form av stöd.

Kommunen bevakar utvecklingen på platsen

I dialog med fastighetsägaren har kamerabevakning installerats på resecentrum, och ett underlag för ansökan om tillstånd för ordningsvakter på platsen är framtaget. Fastighetsägaren har nu en dialog med sitt vaktbolag om bevakningen på platsen och har på så sätt ökat sin närvaro på platsen i samband med bygget av Victoriasalongen. Samtidigt har städning och underhåll av resecentrum intensifierats.

– Vi kommer att fortsätta bevaka utvecklingen på platsen för att se vilka fler åtgärder vi kan vidta tillsammans med fastighetsägaren, säger kommunens säkerhetschef Malin Ekblad. Kamerorna är installerade vilket kommer innebära att polisen nu kan begära ut materialet för att utreda brott som anmälts på platsen. Vi kommer också göra en ny undersökning på platsen för att se hur man upplever de åtgärder som vidtagits.