Dags för årligt underhåll av kommunens grusvägar

Publicerad:

Potthål fylls och jämnas ut, vägbanor hyvlas, vältas och trumlas. Sen ska kommunens grusvägar vara vårfina, mer trafiksäkra och mindre dammiga.

I veckan inleder Trelleborgs kommun det årliga underhållet av samtliga grusvägar där kommunen är ansvarig väghållare. Arbetet kommer att utföras av entreprenör som bland annat har att utgå från den syn av Trelleborgs grusvägar som kommunen gör löpande under året för att bedöma underhållsbehovet.

Mindre lagningar görs hela året

Mindre omfattande lagningar av grusvägarna utförs hela året vid behov, och skicket på kommunens många grusvägar är därför mestadels gott. Här och var är kan behovet av reparationer dock vara större.

Förnyelsebar produkt binder dammet

För att undvika dammande vägar kommer ett helt igenom organiskt dammbindningsmedel påföras efter att vägarna hyvlats och jämnats till. Medlet som påförs är en helt förnyelsebar och nedbrytbar produkt tillverkad av lignin – ett naturligt bindemedel som utvinns ur gran. Produkten förhindrar damning genom att det limmar ihop vägens fina partiklar med det grövre gruset. Bindemedlet är ofarligt för människor, växter och djur.

Hålls öppna för boende

Arbetet kommer att pågå under några veckor på olika platser i kommunen. Datum för underhåll av specifika vägar är svåra att sätta då behovet av arbetsinsatser kan variera för olika vägavsnitt. Framkomligheten kan vara begränsad där arbete pågår, men samtliga vägar bedöms kunna hållas öppna för boende.

Gator och vägar i Trelleborg