Cityledare blev året lykttändare

Publicerad:

Under första advent utsågs traditionsenligt årets lykttändare; en trelleborgare som på något sätt satt kommunen på kartan. I år var det cityledare Lotta Wahlqvist som fick hedersutmärkelsen – och äran att starta ljud- och ljusspelet som kommer att visas i Stadsparken ända fram till jul.

– Det ständiga arbetet med att sätta Trelleborg på kartan, både i vardagen och festliga sammanhang, görs med ett leende på läpparna och med gemensamma krafter. Utmaningar blir till möjligheter och fler upplever det levande Trelleborg genom den samlande kraften i Trelleborg Citysamverkan och cityledare Lotta Wahlqvist.

Cityledare Lotta Wahlqvist blev utsedd till årets lykttändare av kommunfullmäktiges ordförande Ulf Bingsgård.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Så löd motiveringen som kommunfullmäktiges ordförande Ulf Bingsgård läste upp från scenen i Stadsparken när han avslöjade att Lotta Wahlqvist, cityledare i Citysamverkan, är lykttändare 2023.

Lång tradition

Årets lykttändare har korats av Trelleborgs kommun varje skyltsöndag sedan 1984. Utmärkelsen går till någon som under året placerat Trelleborg på kartan.

De fem senaste lykttändarna i Trelleborg

  • 2022: Joachim Bäckström
  • 2021: Kerstin Fremberg
  • 2020: Fatmir Seremeti
  • 2019: Bengt Nilsson
  • 2018: Ingalill Högfeldt

Ceremonin inleddes på Gamla torg, där träden fått ny julbelysning genom Mitt i City, ett samarbete mellan Citysamverkan och Visit Trelleborg. Därifrån ledde Kuststadens marschorkester och Ulf Bingsgård vägen genom stan till Stadsparken. Traditionsenligt läste Trelleborgs församlings kyrkoherde Angelica Kilander en julbetraktelse och Trelleborgs scoutkår kom med fredselden.

Specialdesignat ljud- och ljusspel

Det specialdesignade ljud- och ljusspelet, som Lotta Wahlqvist fick starta, består av musik och specialdesignat ljus som förenas och vävs in i trädens trolska skuggor. Det är cirka 20 minuter långt och kommer att visas två gånger om dagen, klockan 16 och 19, fram till den 23 december. Musiken är skriven av Jörgen Flink.

Under skyltsöndagen arrangerades massa roligheter i centrum, i samarbete mellan just Citysamverkan och kommunen. Det blev bland annat tomteparad, julpyssel, musik, godisregn och hantverksmarknad. Dessutom delade Citysamverkan ut pris till årets butik, smakställe och serviceföretag.