Budget för 2024 klubbad i fullmäktige

Publicerad:

Under måndagens sammanträde fattade politikerna i kommunfullmäktige beslut om kommande års budget för den kommunala verksamheten. Trots tecken på fortsatta ekonomiska utmaningar får nämnderna totalt 257 miljoner kronor mer än under 2023.

Arbetet med budget 2024 påbörjades före sommaren. Ett tekniskt budgetunderlag kompletterades med politiska prioriteringar och justeringar och behandlades tidigare i höst i kommunstyrelsen. Därefter har respektive parti haft möjlighet att skicka in egna budgetförslag, innan det slutliga budgetbeslutet alltså fattades av kommunfullmäktige på måndagen.

Information om budgetprocessen i tidigare nyhet på trelleborg.se.

Valfrihet inom särskilt boende

Under sammanträdet togs även beslut om att införa valfrihet inom verksamheten för särskilt boende. Det ska göras enligt lagen om valfrihetssystem (LOV), vilket ger den enskilde kommuninvånaren en valfrihet att själv välja det boendet som upplevs ha den bästa kvaliteten.

Fullmäktige gav socialnämnden uppdraget att gå vidare med arbetet och ta fram ett förfrågningsunderlag så att privata aktörer ska kunna lämna anbud för att driva särskilt boende inom ramen för LOV.

Sedan tidigare har LOV-modellen införts inom den del av hemvården som omfattar servicetjänsterna städ, tvätt och inköp.

Taxor och avgifter justeras

Som vanligt inför ett årsskifte klubbades också förändringar av flera olika taxor och avgifter för kommunala tjänster, som årligen indexuppräknas.

Fullmäktige fattade beslut om följande verksamheter:

  • VA-taxan
  • Avfallstaxan
  • Avgifter inom socialförvaltningen
  • Räddningstjänstens taxa vid myndighetsutövning samt avgifter kopplat till automatiska brandlarm
  • Taxa för tillstånd och tillsyn enligt alkohollagen, lagen om tobak och liknande produkter samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel
  • Avgift för gästbåtar
  • Taxa för geodataverksamhet

Fullmäktige tog också upp ärendet om parkeringsavgifter i Trelleborgs tätort, men här fattades inget beslut. Ärendet skickades på minoritetsåterremiss och kommer att tas upp igen på kommande sammanträde.

Detaljplan antogs

En detaljplan som gör det möjligt att bedriva industriell odling och andra verksamheter antogs av kommunfullmäktige. Planen gäller ett område norr om väg 9 vid Dalköpinge. Området ligger i anslutning till befintliga växthus och den planerade kriminalvårdsanläggningen.

Detaljplanen är en del av kommunens arbete med att utveckla Business center Trelleborg, som ingår i stadsutvecklingsprojektet Kuststad 2025.

Kuststad 2025 på Trelleborg växer.

Mer information

Se webbsändningen från sammanträdet.

Ta del av hela dagordningen.