Biblioteket firar med festival

Publicerad:

När biblioteket nästa helg bjuder in till Trelleborgs första litteraturfestival någonsin är det med ambitionen att göra programmet tillgängligt för fler besökarna. ”Det ska finnas något för alla som är intresserade av litteratur”, säger bibliotekschef Michael Nordberg.

Med fokus på litteratur och läslust har bibliotekarierna satt ihop ett fullspäckat program med föreläsningar, filmvisningar och diskussioner. Bland andra deltar Emma Hamberg, Mats Strandberg och Lina Wolff.

Litteraturfestivalen pågår den 21-23 april. Programpunkterna är utspridda under hela helgen för att ge fler möjlighet att delta. Festivalen är öppen för allmänheten och allt är helt gratis, men under fredagseftermiddagen har man särskilt bjudit in branschkollegor på andra bibliotek i regionen.

– Här har vi valt ett ämne som vi vet intresserar branschen, feelgood-boomen. Det blir ett tillfälle till kompetensutveckling och möten i branschen, men trelleborgarna är såklart också välkomna att delta, säger bibliotekarie Joel Hirsch som var den som kom på idén att arrangera en litteraturfestival.

På programmet finns också ett lokalt inslag då Ingrid Wall kommer och berättar om boken hon just nu arbetar med, om Trelleborgsprofilerna Greta och Johan Kock.

– Alla punkter känns ganska givna. Vi vill att litteraturfestivalen ska vara attraktiv och tilltalande för den breda allmänheten, säger Michael Nordberg.

Han lägger till att arrangemanget samtidigt är ett sätt att fira bibliotekets 40-årsjubileum i de nuvarande lokalerna vid Stortorget.

– Det finns inget bättre sätt för ett bibliotek att fira än det här.

Festivalen finansieras av regionala medel öronmärkta för verksamhetsutveckling, vilket alltså gjort det möjligt att låta alla programpunkter vara helt kostnadsfria för besökarna. Antalet platser är begränsade och kan förbokas via biblioteket. Och intresset har varit stort sedan nyheten om festivalen släpptes, även om det i skrivande stund finns platser kvar till de flesta programpunkterna.

– Vi hoppas såklart att det ska bli fullsatt. Folk har varit så himla glada och positiva.

Program och samlad information om litteraturfestivalen finns på bibliotekets webbplats.