Beredskapsutställning kommer till Söderslättsgymnasiet

Publicerad:

Under en vecka finns vandringsutställningen Tänk om – tillsammans i krig och fred på plats vid Söderslättsgymnasiet. Utställningen ska väcka ungas tankar om hur ett krig skulle påverka vardagen och samtidigt påminna om att det råder totalförsvarsplikt i Sverige.

Söderslättsgymnasiet samarbetade redan förra läsåret med Försvarsmakten kring en pilotutbildning om totalförsvaret, som sedan lanserades brett hösten 2023. I år har man på Söderslättsgymnasiet valt att fortsätta med utbildningen på mentorstid. Samtliga elever har gått igenom det material som togs fram av Försvarsmakten efter att all pilotverksamhet avslutats.

– Den nationella informationskampanjen om totalförsvaret är beroende av att skolan tar sitt ansvar och bidrar till att kunskap om Totalförsvarsplikten når ut till så många som möjligt, säger Andreas Berntsen, rektor på Söderslättsgymnasiet.

I containern kan du genom rörelse, ljud och teknik få uppleva hur ett krig känns.

Fotograf: Försvarsmakten

Som en del i det arbetet kommer skolan att ta emot vandringsutställningen Tänk om – tillsammans i krig och fred. Utställning består av två delar;  

  • En ombyggd container som föreställer ett studentrum där du som besökare får se samma lägenhet före och efter en granatexplosion. Upplevelsebaserad del där du genom rörelse, ljud och teknik får uppleva känslan av att ett krig pågår.  
  • Andra delen är interaktiv och fokuserar på vår försvarshistoria och vad du kan göra idag för att engagera dig i totalförsvaret. Här ges tre olika perspektiv – det historiska, det samtida och det framtida.

Utställningen kommer att finnas på Söderslättsgymnasiet den 22-26 januari. Containern kommer att vara placerad utomhus på S:t Nicolai plan och är öppen och bemannad varje dag klockan 09-16. Den andra delen finns inomhus i skolans mediatek.

Påminnelse för eleverna

Utställningen genomförs i Sveriges alla universitetsstäder. Att den gör ett stopp i Trelleborg beror på det goda beredskapsarbete som genomförs i Trelleborgs kommun generellt sett, och specifikt inom bildningsförvaltningens verksamheter. 

Andreas Berntsen ser utställningen som en viktig påminnelse för skolans elever. 

– I Sverige råder totalförsvarsplikt vilket innebär att alla som bor eller vistas i landet och som är 16-70 år kan kallas in i händelse av krigsfara eller krig. Det innebär att samtliga av Söderslättsgymnasiets elever därför ska förbereda sig på att deras skolgång avbryts. 

Utöver samarbetet med Försvarsmakten arbetar alla förskolor, skolor och gymnasiet i Trelleborgs kommun med beredskapsfrågor. Arbetet har initierats av ett förändrat geopolitiskt agerande av Ryssland, Sveriges beslut om ansökan för medlemskap i Nato och Skolverkets roll som beredskapsmyndighet.

Om utställningen

Vandringsutställningen Tänk om – tillsammans i krig och fred startade hösten 2023. Syftet är att höja medvetenheten och vikten av beredskap samt öka försvarsviljan hos unga vuxna samt bidra till en större kunskap om vår gemensamma historia och de värden vi vill försvara.  

Utställningen har tagits fram av Försvarsmakten, Statens försvarshistoriska museer (SFHM) och Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF). 

På forsvarsmakten.se/tillsammans finns mer information om utställningen.