Beredskapsövning resulterade i annorlunda lunch

Publicerad:

Att utan tillgång till vatten eller el laga och servera lunch till en hel skola eller förskola – går det? Under beredskapsveckan har man övat på just detta i kommunens förskole- och skolkök. På Smyge förskola bjöds det på hedvigsoppa, lagad på gårdens grill.

Liam och Leah kollar in när kocken Ulla Larsson lagar mat utan el.

Fotograf: Fanny Nyberg

– Det bästa med mitt jobb är ju barnen, så det är roligt att kunna stå här och laga maten medan de leker runt omkring, säger Ulla Larsson som arbetar som kock på Smyge förskola.

Årets tema för den nationella beredskapsveckan är ”öva”. Flera kommunala verksamheter har passat på att öva inom sina respektive ansvarsområden. I förskolornas och skolornas kök innebär det att man tränat på att laga mat utan tillgång till rinnande vatten eller elektricitet.

– I Trelleborgs kommun har vi en god beredskap tycker jag. Alla områden har till exempel grillar som vi använder regelbundet. Det gör ju att vi i vardagen tränar på att laga mat utan el, säger Ulla Larsson.

Kocken Ulla Larsson tycker att det är viktigt att öva så att vi kan vara redo om det uppstår en kris.

Fotograf: Fanny Nyberg

Under torsdagen lagade hon 100 portioner hedvigsoppa på förskolans grillplats. Doften av eld blandat med kål, potatis och morötter som kokas samman sprider sig över gården samtidigt som barnen gungar, kastar boll och klättrar på lekplatsen. Dagen innan har några av dem plockat kottar som använts för att tända brasan.

En dag övade personalen på att laga mat utan tillgång till rinnande vatten.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Under veckan fick kökspersonalen också träna på att laga mat utan tillgång till rinnande vatten. Vid vissa skolor och förskolor placerades vattentankar ut, på andra fick man fylla stora kantiner med vatten och sedan använda detta vatten till matlagning och disk resten av dagen.

– Det var lite bakvänt, men nyttigt. Vi behöver vara redo om och när det blir skarpt läge, säger Ulla Larsson.

Samlad information om beredskapsveckan i Trelleborgs kommun.