Ballonger och kuponger på sommargatans invigning

Publicerad:

Intresset för att smaka på sommargatan var stort och det rådde festlig och somrig stämning på gårdagens invigning. I strålande solsken hälsade Erik Lundström välkommen, klippte bandet och förklarade sommargatan officiellt invigd.

– Härmed förklarar vi sommargatan för invigd, sa Erik Lundström, näringslivspolitiskt kommunalråd.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Under rubriken Smaka på sommargatan bjöd Trelleborgs kommun och Citysamverkan in till invigning av Trelleborgs första sommargata. När bandet klippts och ett fång färgglada ballonger släppts mot himlen delade cityledare Lotta Wahlqvist ut kuponger till smakportioner från matställena längs gatan.

– I stort sett alla 150 kuponger med smakportioner hos sex smakställen gick åt, så det var ett populärt initiativ. Verksamheterna är nöjda med både sommargatan och invigningen, och det var målet. Min förhoppnings är att nu har fler fått upp ögonen för utbudet på Östergatan och återkommer med jämna mellanrum. Och då inte enbart i sommar utan under hela året, säger Lotta Wahlqvist.

Det är Östergatan i Trelleborg som under juni-augusti möbleras med sittmöbler, cykelparkeringar och växter samtidigt som verksamheterna får möjlighet att flytta ut sina serveringar på gatan. Sittplatser, blomsterurnor, palmer och lagerblad är placerade så att trafiken måste hålla ett lågt tempo. Marja Berg som är landskapsarkitekt i Trelleborgs kommun står för utformningen av sommargatan.

– Tanken med utformningen är att skapa sittplatser, planteringar och grönska för att öka trivseln längs gatan. Det ska bidra till att folk vill stanna till, kanske sätta sig med en kaffe och titta på förbipasserande i skuggan av en palm. Tanken är att locka in fler till gatan och att människor kan använda hela gaturummet för vistelse, inte bara trottoarerna, säger Marja Berg.

Syftet med sommargatan är att göra området mer attraktivt för gående och cyklister samt skapa en mer levande och trivsam plats för invånare, besökare och näringsidkare.

– Det här är en trygghetssatsning vi gör tillsammans med näringslivet. Med fler människor i rörelse dag- och kvällstid hoppas vi att Östergatan blir en trygg mötesplats, säger Sarah Söndergaard, säkerhetssamordnare och processansvarig i Tryggare Trelleborg.

Sommargatan har uppkommit inom ramen för Tryggare Trelleborg. I arbetsgruppen Tillsammans mot brott sker i samverkan mellan Citysamverkan, fastighetsägare och kommunen.

Läs mer om satsningen på sommargata i Trelleborg