Badbryggorna byggs upp på nytt – klara till badsäsongen

Publicerad:

Nu startar återuppbyggnaden av Trelleborgs badbryggor som skadades i stormen Babet. I mitten av juni kan bryggorna vara klara för sommarens dopp i Östersjön.

Skateholmsbryggan tillhör de badbryggor i kommunen som skadades mest i oktoberstormen Babet förra året. Nu byggs den upp på nytt för att bli lika fin som på bilden, sommaren 2023.

Fotograf: Mathilda Zakrisson

Höstens oväder orsakade stora skador längs hela Trelleborgs kustlinje vilket bland annat innebar att de kommunala badbryggorna i Östersjön skadades svårt. Tre av bryggorna, Skateholmsbryggan, Beddingebryggan och Äspöbryggan, fick så stora skador att i princip bara stommarna återstår idag. Även Dalabadets brygga fick stormskador, men mindre allvarliga.

Klart i juni

Under måndagen har kommunens entreprenör Treano Bygg inlett renoveringsarbete på Dalabadets brygga. I veckan påbörjas också återuppbyggnad av Skateholms brygga. Därefter kommer bryggorna i Beddinge och Äspö byggas upp på nytt.

– Bortsett från Dalabadets brygga där det handlar om mindre renoveringar är det total återuppbyggnad av själva gångytorna, alltså träkonstruktionerna, på de tre andra bryggorna, säger kommunens stadsmiljöchef Kristoffer Tonning. Om det inte framkommer något oförutsett under återuppbyggnaden av bryggorna och vädret fortsätter att vara med oss ser vi att alla arbeten ska vara färdiga under första hälften av juni.

Strandstatusen generellt bra

Förutom bryggorna skadades en hel del infrastruktur i stormen. Efter inledande röjningsarbete och strandstädning har stora resurser krävts för att återställa bland annat dagvattenledningar, vägar och småbåtshamnar.

– Statusen på kommunens kustlinje är fortfarande lite olika på olika sträckor, men badstränderna är generellt bra nu. Den första tiden efter stormen låg vårt fokus på att inventera skador, åtgärda det som var mest akut och vara tillgängliga för att kunna svara på frågor från allmänheten. Först därefter kunde vi arbeta fram underlag för åtgärder, söka strandskyddsdispenser och eventuella bygglov och genomföra upphandlingar.